/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Camera de control a Reactorului 4 al centralei de la Cernobîl, deschisă pentru turiști. Curioșii pot intra doar pentru 5 minute

missing
14 octombrie 2019, ora 09:56

Turiștii au deja acces în camera de control a Reactorului numărul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl, scena celui mai grav accident nuclear produs în istorie. Curioșii nu pot intra decât purtând echipament de protecție și nu pot sta mai mult de 5 minute. 

Cernobîl a devenit de mai mult timp o destinație pentru turiștii curajoși, părți din oraș fiind accesibile de mai bine de 10 ani. În luna mai, rezervările pentru tururi turistice ale orașului au crescut cu 30% după lansarea seriei HBO cu același nume, care tratează circumstanțele producerii acestui dezastru și lupta stoparea contaminării și izolarea reactorului distrus.

Reactorul 4 rămăsese închis pentru publicul larg, fiind vizitat doar de cei câțiva cercetători și lucrători de decontaminare. Acum, poate fi vizitată chiar și camera de control a acestui reactor, potrivit Live Science, citat de Digi24.ro. Această incintă, de unde era urmărită activitatea Reactorului 4, a fost puternic afectată de explozie. Ea se află sub noul clopot de beton instalat recent, dar în exteriorul sarcofagului originar.

Nivelul radiaţiilor din această incintă este de 40.000 de ori mai mare decât cel normal. Turiştii care se înscriu să viziteze camera de control vor trebui să poarte echipament de protecţie şi nu vor putea rămâne înăuntru mai mult de 5 minute. După vizită, turiştii vor trebui să treacă prin nişte teste radiologice pentru a se măsura nivelul radiaţiilor la care au fost expuşi.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram