/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/DOC/ Sesizare la Curtea Constituțională! Cum votăm deputații în cazul unor alegeri parlamentare anticipate?

missing
16 octombrie 2019, ora 10:40

Deputații Blocului ACUM Sergiu Litvinenco și Alexandru Slusari și socialistul Vasile Bolea au depus în această dimineață o sesizare la Curtea Constituțională prin care i-a cerut să spună ce fel de sistem electoral urmează a fi aplicat, dacă ar fi organizate alegerile parlamentare anticipate: proporțional, la care s-a revenit acum câteva luni sau sistemul mixt în baza căruia a fost votată actuala componență a Parlamentului.

Deputatul Sergiu Litvinenco susține că sesizarea de la Curtea Constituțională nu înseamnă că partidele din majoritatea parlamentară se pregătesc de alegeri anticipate.

„Atât cetățenii Republicii Moldova, cât și actorii politici, organele electorale, societatea în ansamblu, trebuie să știe în baza căror reguli urmează a fi organizate alegerile anticipate în cazul în care acestea vor avea loc.

Din punctul meu de vedere, nu încape îndoială că, în eventualitatea unor alegeri anticipate, urmează a fi aplicat sistemul electoral proporțional – singurul care este în corespundere cu standardele Comisiei de la Veneția, iar precedenta componență a Curții Constituționale – aia constituită din nașe și alți acoliți ai oligarhului fugar, a comis un abuz de drept (similar cu actele emise între 7 și 14 iunie a.c.) atunci când a stabilit că, indiferent de ce decide Parlamentul, în cadrul unor eventuale alegeri parlamentare anticipate ar urma să se aplice sistemul electoral mixt”, a explicat Litvinenco într-o postare  pe Facebook.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram