/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

Doi membri CECEC afirmă că rezultatele alegerilor ar putea fi anulate. Reacția membrilor CEC-ului

missing
16 octombrie 2019, ora 17:21

Doi membri ai Consiliului Electoral de Circumscripție Electorală Chișinău (CECEC) afirmă că rezultatele alegerilor din 20 octombrie ar putea fi anulate. Cei doi spun că printr-o hotărâre ar fi fost aprobată anexa cu lista persoanelor care fac parte din fiecare birou electoral al secțiilor de votare din Chișinău. Ulterior, aceștia au observat că în listă se regăseau alte persoane, decât cele propuse inițial. 

La această hotărâre a fost aprobată anexa cu lista persoanelor care face parte din fiecare birou electoral al secțiilor de votare. Ca ulterior, să constatăm că pe pagina cec.md reprezentanți ai consiliului au plasat o altă anexă, cu alte persoane care nu au fost propuse de către consiliul municipal Chișinău. În astfel de circumstanțe a fost adus publicului informația despre componența nominală a persoanelor care nu au fost propuse de către cei care sunt desemnați de a desemna persoane în componența birourilor electorale a secțiilor de votare din Chișinău”, a spus indignat Igor Chiriac, membrul Consiliului Electoral de Circumscripție Chișinău.

O altă membră a Consiliului Electoral de Circumscripție Chișinău afirmă că de fapt lista ar fi fost schimbată pe motiv ca rezultatele alegerilor să fie anulate.

În astfel de situații când pe pagina CEC-ului se publică o altă listă a componenței nominale a birourilor electorale, probabil intenționat se aștepta ziua alegerilor, după care să spună că procesele verbale privind rezultatelor numărării voturilor au fost semnate de alte persoane, decât cele care au fost desemnate în componența birourilor electorale și a se invoca nulitatea alegerilor. Un alte motiv de falsificate ar putea fi includerea persoanelor pentru a se falsifica rezultatul votului”, a declarat Victoria Spînu, membra Consiliului Electoral de Circumscripție Chișinău.

La acest subiect membrii Comisiei Electorale Centrale a venit cu o reacție. Aceștia precizează că lista membrilor CECEC-ului nu ar fi fost modificată.

Sesizarea la care s-a făcut referire în cadrul acestei conferințe de presă a fost examinată atât de Comisie, cât și de către Consiliul Electoral de Circumscripție Electorală nr. 1 Chișinău. Astfel, ca rezultat a unor investigații interne paralele, s-a constatat că anexa la Hotărârea CECE nr. 1 Chișinău nr.62 din 24 septembrie 2019 cu privire la componența nominală a membrilor birourilor electorale ale secțiilor de votare corespunde cu Decizia Consiliului Municipal Chișinău, în partea ce ține de desemnarea membrilor birourilor electorale corespunzătoare. La fel, s-a stabilit că lista membrilor birourilor electorale ale secțiilor de votare, care își exercită real atribuțiile corespunde anexei aprobate de Consiliul Electoral de Circumscripție Electorală nr. 1 Chișinău. Eroarea admisă pe pagina web oficială a Comisiei Electorale Centrale nu produce efecte juridice și nu afectează procesul electoral. Aceasta a fost generată prin greșeala făcută de un operator al CECE nr.1 Chișinău.

Mai mult, membrii CEC-ul au mai precizat că „Victoria Spînu cunoaște despre concluzia anchetei interne și a participat împreună cu funcționarii CEC la investigarea și verificarea veridicității informației invocate în sesizare, precum și a votat Hotărârea Consiliului Electoral de Circumscripție Electorală nr. 1 Chișinău, prin care s-a atestat eroarea tehnică admisă și nicidecum o pretinsă fraudare a procesului electoral.”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram