/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

Laura Codruța Kovesi, validată la șefia Parchetului European

missing
16 octombrie 2019, ora 23:55

Conferinţa Preşedinţilor din Parlamentul European a validat-o, astăzi seară, pe Laura Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef al Parchetului European (EPPO), au anunţat pe Facebook eurodeputaţii români Dacian Cioloş şi Siegfried Mureşan.

Dacian Cioloş, preşedintele PLUS şi al grupului Renew Europe şi unul dintre susţinătorii lui Kovesi, a participat miercuri, 16 octombrie, la Conferinţa Preşedinţilor din Parlamentul European, afirmă că “este un moment important şi simbolic pentru România”.

“Am hotărât împreună cu preşedintele parlamentului şi cu preşedinţii celorlalte grupuri politice să validăm numirea doamnei Kovesi ca şefă a Parchetului European după ce şi Consiliul a convenit să o susţină. Este un moment important şi simbolic pentru România că lupta împotriva fraudei şi corupţiei care aduc atingere fondurilor publice ale Uniunii Europene va fi condusă de o româncă pentru următorii şapte ani. Felicitări, Laura Codruţa Kovesi! Ai şansa de a construi de la zero Parchetul European (EPPO) şi sunt sigur că o vei face cu competenţă şi cu responsabilitate”, a declarat Dacian Cioloş, citează bursa.ro.

Siegfried Mureşan a confirmat la rândul său pe pagina personală de Facebook numirea Laurei Codruţei Kovesi în funcţia de procuror şef european: “Parlamentul European tocmai a confirmat-o oficial pe Laura-Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef european. Decizia a fost luată în Conferinţa preşedinţilor grupurilor politice din Parlament. A fost ultima ştampilă de care doamna Kovesi a avut nevoie şi a obţinut-o”, scrie Siegfried Mureşan.

Parchetul European trebuie să fie înfiinţat şi operaţional până în noiembrie 2020. În acest sens, era o urgenţă numirea procurorului-şef european. Fiind prima persoană care ocupă această funcţie, Laura Codruţa Kövesi va avea sarcina de a organiza de la zero EPPO, iar atribuţiile sale în cei şapte ani de mandat vor consta în special în construirea structurii administrative şi operaţionale a Parchetului şi stabilirea unor bune relaţii de lucru cu autorităţile judiciare naţionale.

Parchetul European va fi un organism independent al Uniunii Europene, responsabil cu investigarea, urmărirea penală şi trimiterea în judecată a autorilor infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram