/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Precizările lui Dumitru Robu, după declarația Marinei Tauber că PA ar fi pornit dosar penal pe numele soțului Zinaidei Greceanîi

missing
17 octombrie 2019, ora 12:56

După ce deputata Partidului Șor, Marina Tauber, a declarat înainte de ședința de azi a Parlamentului că Procuratura Anticorupție i-ar fi confirmat că pe numele lui Alexei Greceanîi – soțul Zinaidei Greceanîi a fost deschis dosar penal, procurorul general interimar a venit cu precizări. Dumitru Robu spune că nu a fost intentată cauză penală în privința persoanei.

„Referitor la rambursarea creditelor este intentată o cauză penală încă din anul 2017, însă nu în privința persoanei, dar este pe fapt și se referă la nerambursarea mai multor credite, inclusiv și firma, persoana juridică la care face trimitere politicul”, a explicat Dumitru Robu.

Amintim că, la sfârșitul lunii septembrie, Centrul Național Anticorupție a precizat la solicitarea Ziarului de Gardă, că Compania „Alsvit-Vin”, fosta „Alsvit-Print”, în care soțul Zinaidei Greceanîi a avut calitatea de fondator în anul 2011, este vizată în două dosare penale.

Prima cauză penală a fost inițiată în noiembrie 2018. Oamenii legii verifică 40 de companii sub aspectul dobândirii ilicite a mijloacelor financiare de la Banca de Economii. Printre acestea se numără şi „Alsvit-Vin”, care a beneficiat, în anul 2011, de un credit de 39,3 milioane de lei de la BEM. Creditul era scadent  în 2015, dar banii nu au fost rambursați în totalitate.

Reprezentanții CNA-ului  susțin că, la această etapă a investigaţiilor, nu a fost stabilită părtinitatea lui Alexei Greceanîi la contractarea creditului de la BEM, deoarece banii au fost împrumutași la 4 martie 2011, iar soțul Zinaidei Greceanîi a devenit cofondator al „Alsvit-Vin” o lună mai târziu, la 7 aprilie 2011. Peste trei luni, la 22 iulie, acesta a renunţat la calitatea de fondator.

Un alt dosar penal în care este vizată compania „Alsvit-Vin” a fost deschis la 3 mai 2019. Aceleași 40 de companii sunt investigate și sub aspectul comiterii infracţiunii de spălare de bani.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram