Procurorii au inițiat un proces penal în cadrul căruia investighează deciziile aprobate de magistrații Curții de Apel Chișinău și Curții Supreme de Justiție, care au permis să fie organizată Adunarea Generală a Judecătorilor din 27 septembrie.
Surse din cadrul Procuraturii Generale au dezvăluit pentru TV8 că în cadrul procesului penal se fac verificări pe două capete de acuzare: uzurparea puterii judecătorești și emiterea unor decizii ilegale. Unii membri ai completelor de judecată de la CSJ și Curtea de Apel Chișinău ar fi fost în concedii de boală când au parvenit cererile ce vizează Adunarea Generală a Judecătorilor și au ieșit la muncă doar pentru o zi, au emis acele decizii și s-au întors în concediile de boală, spun sursele.
Procurorii au pornit investigațiile după ce, pe 10 octombrie, au primit o sesizare semnată de deputații Sergiu Litvinenco și Alexandru Slusari. Contactat de TV8.md, Litvinenco a confirmat că au trimis o astfel de sesizare, dar nu știe nimic despre ce a urmat și acțiunile procurorilor.
Deputații au motivat în sesizare că Curtea de Apel Chișinău nu avea competența să examineze cererea grupului de magistrați care solicitau organizarea Adunării Generale a Judecătorilor și să oblige CSM-ul să convoace adunarea. Cererea a fost examinată în termen record de două zile și a fost respinsă solicitarea CSM-ului de amânare a ședinței de judecată pentru a depune o referință detaliată.
Deputații cred că în acțiunile judecătorilor din cele două instanțe există elemente ale infracțiunii „excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu”.