/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și spioni deghizați în mecanici. Abrams, retrase de pe linia frontului

Secțiile de votare vor fi supravegheate video la sigilarea urnelor și la numărarea voturilor

missing
20 octombrie 2019, ora 06:45

Astăzi, când au loc alegerile locale și parlamentare noi, secțiile de votare din țară vor fi monitorizate de camere de supraveghere. Sistemul de înregistrare video nu are conexiune la rețeaua internet și este activ doar în ziua votării. 

Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC) camerele video vor fi pornite odată cu deschiderea secțiilor de votare când va avea loc sigilarea urnelor de vot, verificarea existenței listelor electorale, buletinelor de vot și ștampilelor. Sistemul de înregistrate va fi oprit până la intrarea în secția de vot a primului alegător.

Ulterior, sistemul va fi repornit în momentul în care va fi încheiat procesul de votare și va rămâne în funcțiune pe parcursul numărării și totalizării voturilor, după care iarăși va fi închis.

Reprezentanții CEC spun că acest sistem reprezintă o măsură suplimentară de securizare și asigurare a transparenței procesului de votare, a operațiunilor electorale din ziua alegerilor, inclusiv împotriva eventualelor fraude electorale. Totodată, sistemul nu va fi utilizat în cadrul votării cu urna mobilă și al votării la locul aflării alegătorului.

CEC reiterează că montarea camerelor video în secțiile de votare nu va compromite secretul votului. Imaginile nu vor fi transmise online, ci stocate pe un dispozitiv aparte. În cazul unor eventuale litigii electorale, acestea vor putea fi utilizate în calitate de dovezi pentru examinarea și soluționarea lor.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram