Fostul șef adjunct al Procuraturii Generale, Eugen Rusu, va primi o pensie de peste 20 de mii de lei, față de șapte mii cât ridică în prezent. Casa Națională de Asigurări Sociale a fost obligată de Curtea Supremă de Justiție să-i recalculeze pensia lui Rusu, ținându-se cont de actualele salarii ale procurorilor.
Eugen Rusu s-a adresat în instanță după ce CNAS a refuzat să-i recalculeze pensia. Acesta a motivat că, în februarie 2002, la atingerea vârstei de 50 de ani, i-a fost stabilită pensia pentru vechime în muncă, în mărime de 80 % din salariul mediu lunar în funcția deținută de procuror-şef de secţie în Procuratura Generală. Pensia i-a fost recalculată până în 2011 de fiecare dată când se majorau salariile procurorilor. Ulterior, CNAS a încetat să-i mai facă recalcul. Eugen Rusu a precizat că, în prezent, primește o pensie de 7 132 lei pe lună, inclusiv cu indexările efectuate în anii 2015-2018.
Atât Judecătoria Chișinău, cât și Curtea de Apel Chișinău au fost de partea procurorului și au obligat CNAS-ul să-i achite lui Eugen Rusu pensia pentru vechime în muncă, calculată din salariul mediu lunar achitat în prezent primului-adjunct al procurorului general. „Instanța de apel a accentuat că refuzul CNAS este neîntemeiat, deoarece lezează un drept prevăzut de lege a reclamantului”.
CNAS nu este de acord
Casa Națională de Asigurări Sociale nu a fost de acord cu decizia instanței și a atacat-o la Curtea Supremă de Justiție. Pe 23 octombrie curent, CSJ a respins recursul și a menținut decizia Curții de Apel Chișinău.Astfel, CNAS urmează să-i recalculeze pensia lui Eugen Rusu în baza salariului majorat în 2013 al procurorului general adjunct.
De exemplu, din declarația de avere depusă la Autoritatea Națională de Integritate de șeful adjunct al Procuraturii Generale, Igor Popa, reiese că acesta a fost remunerat anul trecut cu 390 de mii de lei, adică aproximativ câte 33 de mii de lei pe lună. Dacă pensia pentru vechime în muncă constituie 80% din acest salariu, reiese că Eugen Rusu urmează să primească o pensie ce ar depăși 26 de mii de lei.
În ultimii ani, zeci de procurori și judecători au atacat în judecată Casa Națională de Asigurări Sociale, solicitând recalcularea pensiilor. Procesele s-au întețit după ce au fost majorate esențial salariile pentru aceste categorii de angajați.