Cum e să fii parlamentar? Răspuns la această întrebare au încercat să afle în jur de 20 de elevi din capitală, care au gustat astăzi din munca deputaților. Tinerii și-au luat rolul în serios, iar pentru aceasta au creat fracțiuni, au discutat un proiect de lege, dar care nu a acumulat destule voturi pentru a fi dezbătut în ședința plenară. Unora, li s-au alăturat și câțiva deputați. Evenimentul face parte din „Ziua Ușilor Deschise”, marcată din 2014, la Parlament.
Astfel de imagini le vedem mai rar în Parlament, când fotoliile deputaților sunt ocupate de elevi. Adolescenţii şi-au luat în serios noile roluri, mai ales că pe ordinea de zi a fost și un proiect. Documentul prevede modificarea Codului de Procedură Civilă privind transmiterea live a ședințelor de judecată.
„Cred că și în instanțele judecătorești dacă vor fi camere de luat vederi și se va transmite live la fel cred că va diminua corupția într-un fel”.
Conform procedurii, până să fie dezbătut, proiectul urma să fie discutat și în fracțiunile parlamentare. Așa că, elevii s-au grupat în trei fracțiuni: cea progresistă, a conservatorilor și a inovatorilor. Celor din urmă li s-a alăturat și deputatul Dan Perciun.
Dan PERCIUN, DEPUTAT FRACȚIUNEA PAS
„Da, chiar îmi place ideea. Eu tot aș susține transmisiunea live a ședințelor de judecată. -De ce nu ați făcut acest pas până acum? -Acum, ne-au dat ideea respectivă, poate o examinăm. -Să înteleg că sunt binevenite vizitele elevilor, le mai dau câte o idee deputaților? -Noi suntem deschiși către idei.”
Iar deputatul Dinu Plângău a aderat, însă doar pentru acest eveniment, la fracțiunea progreșistilor. Așezat într-un fotoliu moale, deputatul spune că și-ar dori o atmosferă la fel de relaxantă și în continuare.
Dinu PLÎNGĂU, DEPUTAT PLATFORMA DA
,,Avem alte mecanisme de discuție avem cabinetele fracțiunii, avem sălile comisiilor”.
SINCRON: Radu MARIAN, DEPUTAT PAS
„- Lipsește în Parlament fracțiunea inovatorilor, progresiștilor? Eu cred că fracțiunea inovatorilor și progresiștilor suntem noi. – Va schimbați în curând denumirea partidului? Nu, cred că rămânem la PAS”
Ședința, în cazul elevilor, a avut loc într-un birou de la etajul întâi, unde a fost prezentă și deputata Maria Ciobanu.
Maria CIOBANU, DEPUTATĂ PLATFORMA DA
-Astfel de instrucțiuni pentru președintele parlamentului nu prea puteți da. Aici e mai ușor, mai lejer?
– Da, incomparabil și el e mai atent spre deosebire de alți președinți de parlament pe care i-am cunoscut eu. La cine vă referiți? Sper ca tânărul președinte al parlamentului să deschidă microfoanele tuturor doritorilor de a vorbi azi.”
Ulterior, elevii au fost conduși în sala de ședințe plenare.
„- Mă gândeam că așa o să fie fracțiuni, deputați. – Să înteleg că ți-ai fi dorit de aici să moderezi ședința? – Da, aci e mai drăguț.”
„- Ți-ai dori să fii deputat? – Nuuu! – Vedeți viitorul aici în țară? – Îmi pare rău, dar nu.”
„- Ți-ai dori să fii deputat? – Da! – De ce? Pentru că nu văd atât de multe schimbări care să ajute poporul. – Vedem că nu v-au dat voie să vă așezați pe scaunele deputaților? – De ce, cred că pot să iau loc. Nu, este barieră.”
„Dacă sincer, nu aș vrea să stau în scaunul niciunui deputat. Luând în considerație cum este emplementată la noi justiția și cum funcționează Parlamentul nu este o onoare ca să ma așez. Condițiile sunt foarte bune. Ei nu le merită.”
Evenimentul a fost organizat în cadrul „Ușilor Deschise”. Astfel de acțiuni se desfășoară la Parlament din 2014.