Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 996: Atac lângă Moldova, drone distruse și mesajul lui Trump. Scholz a vorbit cu Zelenski și Putin

De ce nu a fost votată anularea Legii cetățeniei prin investiții în lectura a II-a și care este legătura acestui proiect cu Arena Chișinău

missing
01 noiembrie 2019, ora 06:09

Proiectul de anulare a Legii privind cetățenia prin investiții nu a fost votat și în lectura a doua din motiv că statul ar urma în acest caz să achite o penalitate de 3,5 milioane de euro celor două companii realizatoare ale proiectului – MIC Holding LLC și Henley&Partners Government Services Ltd, potrivit ministrului Economiei și Infrastructurii (MEI), Vadim Brînzan. Acesta susține că ultimele aproximativ 32 de dosare care vor fi prelucrate de către autoritățile moldovenești vor aduce o anumită sumă de bani care va permite acoperirea sumei de peste trei milioane de euro și astfel statul nu va ieși în pierdere în urma anulării acestei legi. 

„Încă o dată repet că programul de investiție prin cetățenie este, de fapt, o vânzare e pașapoarte, pentru că nu are componenta necesară de naturalizare pe care trebuie să o aibă orice program de acest fel. Poziția mea nu s-a schimbat deloc cu cea pe care o aveam două luni în urmă, când am prezentat proiectul de moratoriu în Parlament”, a declarat Vadim Brînzan la emisiunea „Politica Nataliei Morari” de la TV8.

Ministrul a mai spus că oficial, în spatele companiei MIC Holding LLC stă fiul șeicului din Dubai, dar firma ar putea avea un alt beneficiar. „Dar nu mai contează cine stă în spatele acestei firme, în cazul în care Parlamentul decide să avem un program de acesta, el oricum trebuie modificat, trebuie să introducem elementul de naturalizare, de jumătate de an sau doi trei ani, trebuie de înăsprit procedurile de verificare ș.a.”, a precizat Brînzan.

Șeful de la MEI zice că partenerii europeni ai Republicii Moldova salută faptul că Parlamentul a anulat această lege în prima lectură.

Legătura cu proiectul „Arena Chișinău”

Potrivit ministrului Vadim Brînzan programul cetățeniei prin investiții are legătură și cu „Arena Chișinău”: „Acest program, pașapoarte pentru investiții, eu așa îl numesc, și Arena Chișinău mergeau cot la cot. Legătura era că banii încasați în urma vinderii acestor pașapoarte, acești bani să fie utilizați pentru valorificare celor 59 de ha de pământ, care au mers împreună cu Arena Chișinău la pachet. După ce terenul a fost trecut din proprietate publică – utilizare publică în proprietate publică – utilizare privată și gajată totalmente, acum ei pot să facă ce vor cu acest pământ”, a explicat Vadim Brînzan.

Programul de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin investiție a fost implementat de Guvernul Filip, începând cu toamna anului 2017. Acesta prevede acordarea cetățeniei Republicii Moldova contra unei contribuții economice definite către Fondul de Dezvoltare Durabilă Moldova. Valoarea minimă a contribuției nerambursabile la Fondul de Investiții Publice, în cazul unui singur solicitant, constituie echivalentul a 100 mii de euro. În cazul în care cererea de participare la Program este depusă de către un membru de familie în calitate de solicitant principal, se achită echivalentul a 100 mii de euro pentru solicitantul principal, precum și o sumă suplimentară de 15 mii de euro pentru fiecare membru adițional de familie eligibil al solicitantului principal (soț/soție, copii, părinți).

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.