/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/INFOGRAFIC/ Banii împrumutați de la Banca Mondială, pentru reforma învățământului, rămân nevalorificați

missing
05 noiembrie 2019, ora 16:31

Zeci de milioane de lei, care provin dintr-un credit oferit de Banca Mondială pentru „Reforma Învățământului” și care au fost alocate pentru renovarea unor instituții de învățământ, nu sunt valorificate, iar proiectele sunt tergiversate luni în șir. Constatarea aparține Curții de Conturi care a prezentat recent rezultatele unui audit.

Potrivit raportului, din cele 121,3 milioane de lei alocate pentru anul 2018, pentru renovarea a 23 de școli, au fost valorificate doar 77,9 milioane de lei. Auditul a constatat că au fost inițiate lucrări doar la 11 instituții de învățământ.

Pentru opt școli au fost transmise documentațiile de proiectare în sumă totală de 5,6 milioane de lei, dar banii au fost cheltuiți în zadar, pentru că lucrările de renovare nu vor fi realizate în cadrul proiectului. Instituțiile de învățământ respective nu întrunesc criteriul de bază privind numărul minim de elevi stabilit de Banca Mondială.

Doar a treia parte din lucrări, executate

Din 17 instituții de învățământ aprobate de Ministerul Educației pentru renovare, în anul 2018 au fost demarate lucrările în cinci școli, fiind contractate lucrări în sumă de 56,7 milioane lei. La finele anului trecut, au fost executate lucrări în sumă de numai 17 milioane lei.

La șase școli renovate în cadrul proiectului finanțat de Banca Mondială au fost finalizate lucrările. În cazul a două licee, nu au fost semnate procesele verbale de recepție finală, deoarece lipsesc avizele Agenției Naționale de Supraveghere Tehnică. La liceul „Vasile Pârvan” din comuna Gotești, Cantemir și la liceul „Mihai Eminescu” din Sipoteni, Călărași nu sunt  avizele din cauza unor încălcări ale cerințelor și regulilor de apărare împotriva incendiilor.

Elevii, obligați să învețe în două schimburi

Cel mai mult sunt tergiversate lucrările la instituțiile de învățământ care sunt reparate sub monitorizarea Fondului de Investiții Sociale din Moldova (FISM). Auditul a arătat că FISM nu dispune de pârghii de disciplinare a agenților economici contractați, care nu-și îndeplinesc obligațiunile în termen și nu are dreptul de a rezilia contractele cu agenții economici sau de a aplica penalități pentru neexecutarea lucrărilor în termen.

O situație gravă este la gimnaziul ,,M. Eminescu” din orașul Telenești, care trebuia să fie renovat până la finele anului 2018. Lucrările de reparație s-au efectuat cu mari întârzieri și autoritățile au decis să rezilieze contractul cu agentul economic.

Termenul de realizare a lucrărilor nu a fost prelungit și nici nu au fost aplicate penalități conform clauzelor contractuale, fiind create astfel cheltuieli suplimentare pentru serviciile comunale formate la instituția de învățământ supusă reparației. În plus, cei peste 600 de elevi din această instituție sunt nevoiți să învețe în două schimburi, orele fiind desfășurate într-un bloc alăturat clădirii care se află în reparație.

Pe 2 septembrie 2019, lucrările de renovare au fost stopate la gimnaziul „Mihai Eminescu” din Telenești.

                   Situația la gimnaziul „Mihai Eminescu” din Telenești, la 18 septembrie 2019

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram