/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Raportul Băncii Naționale: Inflația, în creștere la final de an. Prognozele pentru 2020

06 noiembrie 2019, ora 18:13

Rata inflației în luna septembrie a fost de 6,3%, în creștere față de luna mai când era 5%. Trendul ascendent a fost cauzat, în cea mai mare parte, de creșterea prețurilor la produsele alimentare și a inflației de bază, se arată într-un raport prezentat astăzi de guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu.

Potrivit experților, s-a stabilizat relativ prețul la petrol pe piața internațională și asta s-a reflectat asupra prețurilor la combustibil în R. Moldova. În lunile august-septembrie, prețurile la combustibil s-au majorat doar cu 1,3% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a anunțat că masa monetară s-a majorat cu 9,1  la sută. Creșterea se datorează monedei naționale, banilor aflați în circulație și depozitelor în lei.

„Asta probează credibilitatea în creștere a monedei naționale. Totodată, evoluția pozitivă a depozitelor în valută este susținută de restabilirea remiterilor în valoare absolută și stabilitatea cursului de schimb”, a argumentat Armașu.

BNM continuă să stimuleze creditarea sectorului real, în special în monedă națională. Volumul creditelor nou acordate s-a majorat cu 26,1% în al treilea trimestru al anului curent, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Prognoze

Ipotezele agențiilor informaționale internaționale prevăd o reducere a prețurilor la petrol în limita 3,1%-7,9% în următorii doi ani. Prețul pentru gazul natural se va majora cu 4,7% în 2020.

De asemenea, cotațiile la produsele alimentare vor înregistra o reducere de unu la sută anul viitor, iar inflația de bază se va stabiliza în 2020, arată prognozele.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram