Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1048: Dezvăluirile lui Zelenski, scuzele lui Lukașenko și ofensivă-surpriză! Rusia a capturat un oraș

/VIDEO/ Boala „nepăsării”. Doar în luna octombrie, peste 800 de persoane au suferit de accident vascular cerebral

missing
06 noiembrie 2019, ora 06:00

La fiecare oră, un moldovean ajunge la spital cu atac cerebral. Este statistica oferită de centrul național de asistență medicală urgentă. Numărul în creștere al pacienților îi pune în gardă pe medici care afirmă că, în mare parte, această boală este una a nepăsării. Astfel, doctorii îi îndeamnă pe oameni să-și verifice regulat starea de sănătate și să-și mențină tensiunea arterială sub control. De altfel, bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces printre moldoveni. De partea cealaltă, vârstnicii din satul Ratuș, pe care i-am întrebat despre vizitele la specialiști, se plâng că nu le trec cu anii pragul, din cauza birocrației.

Fostă profesoară, doamna Maria spune că suferă de hipertensiune arterială încă de când activa la liceu. Chiar dacă satul în care locuiește se află nu departe de capitală, ultima dată femeia a vizitat medicul acum șapte ani. Dă vina pe birocrație, pentru că nu are răbdare să aștepte luni la rând ca să se înscrie la specialist.

Mă duc acolo, stau în rând, deși am îndreptare, și medicul e în concediu. Aștept o lună de zile, vin iarăși…Două luni de zile, în rând. Și când v-ați verificat ultima dată sănătatea? –Ultima dată a fost la hormoni în 2012”, Maria Buzu, pensionară.

Și doamna Eugenia cu greu își amintește când a fost ultima dată la doctor. Iar, ca să-și mențină tensiunea în limitele normei, consumă pastile costisitoare.

–Când ați fost ultima dată la medic? –Măiculiță… De când am căzut nu mă duc. Da fără pastile nu pot. Numai cu ele și adorm. Nu-mi ajung bani, iată bat niște nucă. Am avut capră, vacă, dar când a murit moșneagul am vândut tot”, Eugenia Maxim, pensionară.

Cam toți cu cei care am discutat se plâng că suferă de hipertensiune. Totuși, doar cei care au trecut deja printr-un accident vascular-cerebral vizitează medicii mai des.

„Mă duc des, da. Din două în două luni. Pot și mai des că am oleacă de tensiune și primesc medicamentele regulat.”

„–Când te doare, te duci, nu ai încotro. –Dar să vă verificați sănătatea? –Nu, vezi că nici nu pot merge. În toată ziua sunt cu medicamentele. Iaca merg să cumpăr pâine și după merg la farmacie.”

„- Când te ajunge boala poți să te duci la medic. –Dar să vă verificați sănătatea? Când ați fost ultima dată? –Nu țin minte. Sunt vreo doi ani.”

Specialiștii în bolile neurologice afirmă că accidentele vasculare cerebrale sunt mai mult o boală a nepăsării, pentru că oamenii speră să nu li se întâmple nimic grav. La Institutul Național de Neurologie și Neurochirugie sunt transportați pacienții care se află în stare gravă. De la începutul anului, aici au fost înregistrate peste 640 de astfel de cazuri.

„Avem în jur de 15-17 cazuri în 24 de ore. Este o nepăsare a populației față de sănătatea proprie, mai ales că sunt remiscențele celea sovietice că statul trebuie să aibă grijă de tot”, Octavian Misic, director medical Institutul de Neurologie și Neurochirurgie.

Tot la acest institut a fost internată și o moldoveneancă, în vârstă de 66 de ani, care a suportat un atac cerebral în Italia. Pacienta a fost adusă cu un elicopter SMURD, starea ei continuă să fie gravă, chiar dacă s-a ameliorat puțin. Cele mai cunoscute simptome ale accidentului vascular cerebral sunt amorțeala, paralizia feței, tulburări de mers, vedere și vorbire, și dureri de cap. Dacă pacienților li se acordă ajutor profesionist în primele trei ore de la atac, atunci șansele să-și revină sunt mai mari. Pentru o viață sănătoasă mai lungă, bolnavii de diabet zaharat și cei care suferă de maladii cardiovasculare sunt îndemnați să se adreseze mai des la medici.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.