Republica Moldova a pierdut în ultimii cinci ani peste 100 de dosare la CEDO! Autoritățile din țara noastră au fost obligate să achite victimelor justiției, în această perioadă, despăgubiri ce depășesc suma de un milion de euro, bani cu care statul ar fi putut achita în jur de 20 de mii de pensii minime.
Datele Ministerului Justiției arată că din 2015 până în prezent, Moldova s-a ales cu cele mai multe condamnări la CEDO anul acesta. De la 1 ianuarie, până pe 11 noiembrie curent, înalta Curte a pronunțat deja 34 de hotărâri de condamnare și a obligat statul să întoarcă victimelor care au obținut câștig de cauză, compensații în valoare totală de aproape jumătate de milion de euro.
Anul trecut, Republica Moldova a pierdut 26 de dosare la CEDO, fiind obligată să achite despăgubiri de 222700 de euro.
Anul 2017 a fost cel în care țara noastră a fost condamnată de cele mai puține ori la CEDO, având 10 dosare pierdute, pentru care a fost obligată achite peste 95 de mii de euro.
În 2016 și 2015, Moldova a pierdut 21 și respectiv 18 dosare la CEDO, pentru care a trebuit să achite peste 187 de mii de euro și respectiv peste 171 de mii de euro.
În primii 20 de ani de independență, Republica Moldova a cheltuit circa 14 milioane de euro pentru a despăgubi persoanele care au atacat statul la CEDO, țara noastră numărându-se printre primele 10 state condamnate de cele mai multe ori de înalta curte.
Ministerul Justiției nu deține o listă a judecătorilor care se fac vinovați de numărul mare al dosarelor pierdute la CEDO. Totuși, actualul agent guvernamental a prezentat Procuraturii Generale lista hotărârilor și a deciziilor pronunțate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în anii 2017 și 2018 în privința Republicii Moldova în vederea examinării oportunității pornirii urmăririi penale împotriva persoanelor implicate în examinarea cauzelor soldate cu adoptarea unor decizii CEDO.