Două instituții de detenție din Republica Moldova sunt în prezent în proces de reconstrucție: Penitenciarul nr. 10, Goian și Penitenciarul nr. 3, Leova. Totodată, autoritățile au în plan și construcția unei Case de arest în municipiul Bălți și a unui nou penitenciar în Chișinău.
Pentru reconstrucția Penitenciarului nr. 10, Goian, au fost făcute investiții de cca. 36,3 mln de lei. Din acești bani se vor renova trei blocuri: blocul de detenție, blocul pentru instruirea deținuților minori și blocul medical; construcția unui teren sportiv multifuncțional, cazangerie, înlocuirea tuturor rețelelor exterioare inginerești (apă, canalizare, electrificare, reabilitarea substației de transformare a energiei electrice), construcția stațiilor de purificare a apelor reziduale și celor provenite din precipitații. Gradul de executare a lucrărilor de reconstrucție la ziua de azi este de 94%.
Potrivit autorităților, reconstrucţia clădirilor Penitenciarului nr. 3 Leova este pe ultima sută de metri. În acest proiect au fost investite cca. 35,4 mln de lei din bugetul de stat. Obiectul presupune reconstrucția unui bloc de detenție cu capacitatea de 110 locuri la regim inițial, curți de plimbare, teren multifuncțional de sport, reabilitarea infrastructurii logistice (apă, canalizare, termoficare), construcția unei noi cazangerii și montarea unui turn de alimentare cu apă potabilă. Gradul de executare este la nivel de 99%, fiind investită suma de 2 mln de lei. Darea în exploatare a clădirilor este preconizată pentru finele anului 2019.
Casa de arest din mun. Bălți, aflată în proces de construcție, presupune un obiectiv cu patru blocuri de detenţie, cu spaţii aferente și turnul de legătură. În prezent lucrările sunt executate în proporție de 34%, iar investițiile sunt în sumă de 25 de milioane de lei. În prezent se realizează lucrări de replanificare a spațiilor interioare, spun reprezentații Autorității Naționale a Penitenciarelor.
În ceea ce privește construcția noului Penitenciar din Chișinău, lucrările sunt abia la etapa de planificare. Noul penitenciar urmează să aibă o capacitate de 1536 deținuți (1176 deținuți de gen masculin cu statut de preveniți (inclusiv celule pentru persoane cu dizabilități); 140 deținuți de gen feminin cu statut de preveniți (inclusiv celule pentru persoane cu dizabilități); 128 deținuți din deservirea gospodărească; 36 deținuți din categoria protecției martorilor (inclusiv celule pentru persoane cu dizabilități); 56 locuri în blocul medical (44 pacienți pentru secția boli somatice și 12 pacienți pentru tratamentul TB). Termenul de implementare a proiectului a fost extins până la sfârșitul anului 2022.