/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa, prognoză sumbră și acord NATO privind sistemele antiaeriene pentru Ucraina

/VIDEO/ Statisticile oficiale arată că în ultimii zece ani, numărul bolnavilor de diabet zaharat din Moldova s-a dublat

missing
15 noiembrie 2019, ora 08:33

Diabetul zaharat lovește în tot mai mulți moldoveni. Cei care suferă de această boală o descriu ca fiind una destul de tăcută, la început. Ca mai apoi, să nu poată scăpa de ea. În plus, maladia cere și bani mulți pentru a o putea ține sub control, iar testele zilnice, adică înțeparea degetelor, este un adevărat chin, mai ales în cazul copiilor. Statisticile oficiale arată că în ultimii zece ani, numărul bolnavilor de diabet zaharat s-a dublat, fiind acum 120 de mii de oameni. Pentru a-și testa nivelul de zahăr în sânge, sătenii din Peresecina, majoritatea bătrâni, au făcut coadă în fața unui cort improvizat, de Ziua Mondială a Combaterii Diabetului.

ELENA GUȚU, DIABETICĂ: „La început mi-a părut o glumă, că poate se va regula, dar pe urmă am intrat într-o situație că nu l-am putut regula deloc. A făcut complicație la ochi”.

S-au scurs deja trei ani din momentul în care Elena a aflat că are diabet zaharat. Vestea a necăjit-o extrem de tare, pentru că și soțul ei suferă de aceeași boală. În cazul ei, maladia i-a afectat ochiul, iar recent a fost operată.

ELENA GUȚU, DIABETICĂ: „Tare mult contează felul cum mâncăm. Te mai trage la o bucățică grasă, la o bucată de jumară”.

Cu diabetul zaharat luptă și Parascovia. Maladia i-a schimbat mult viața, iar acum depinde de injecțiile de insulină și de testele zilnice prin care își măsoară nivelul de glicemie în sânge.

PARASCOVIA MELECA, DIABETICĂ: „Parcă îmi pare că se mărește pe zi ce trece. Mă sperie acest fapt, mă doare capul, îmi fac griji și tensiunea se mărește. Iaca am măsurat și e 13,5”.

Tratarea diabetului zaharat necesită un pumn de bani, iată de ce bolnavii regretă că nu au depistat boala la timp, când mai aveau o șansă ca să o prevină.

„Tot trebuie să mănânci un fruct, ceva mai bun, o prăsadă, dar de unde să le ei? Trebuie să le cumpăr, dar e scump, 25 de lei kilogramul. Pe ce să le iei?”.

„Pensia e mică și nu ne ajung bani”.

Potrivit medicilor, diabetul afectează, în mare parte, persoanele care suferă de hipertensiune, obezitate și care sunt predispuse ereditar. De Ziua Mondială a Combaterii Diabetului, în satul Peresecina a fost amenajat un cort, unde oamenii puteau să-și testeze nivelul de glicemie. Vârstnicii au fost primii care au ocupat rând.

„Tensiunea, așa, joacă. Să vedem cum, dar mergem înainte”.

„-Este în limitele normei? -Da, m-am bucurat”.

Pentru a preveni boala, medicii ne avertizează să ne ascultăm cu atenție corpul, pentru că simptomele sunt la suprafață.

VARVARA IURCU, ȘEFA CENTRULUI DE SĂNĂTATE PERESECINA: „Senzație de sete, foame exagerată, scădere în greutatea corporală, oboseală exagerată, unele semne neurologice, precum ar fi cefaleea, amețeli”.

Conform datelor Ministerului Sănătății, fiecare a treizecea persoană din Moldova suferă de diabet zaharat, iar cifra continua să crească. Pe lângă adulți, se agravează situația și în rândul copiilor.

DANIELA DEMIȘCAN, ȘEFA DIRECȚIEI SĂNĂTATE PUBLICĂ, MINISTERUL SĂNĂTĂȚII: „Anul trecut au fost înregistrați 457 de copii, iar anul acesta avem 500 de copii. Ei sunt diagnosticați și asiguranți cu lancete, cu cinci teste pe zi pentru a-și măsura glicemia”.

Diabetul zaharat continuă să rămână una dintre cele mai răspândite boli în rândul moldovenilor, iar într-un singur an numărul celor afectați a crescut cu peste 15 mii de persoane. Fiecare a nouăzecea persoană moare din cauza complicațiilor.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram