Opt cazuri de rabie au fost confirmate pe parcursul săptămânii pe teritoriul R. Moldova, anunță Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

În șase cazuri a fost vorba despre îmbolnăvirea bovinelor, fiind depistate două focare în raionul Sângerei și câte unul la Rezina, Camenca, Nisporeni și Orhei. De asemenea, în raionul Glodeni a fost depistat un câine bolnav de rabie, iar la Ungheni – o vulpe.

Tot în această săptămână a fost înregistrat un nou focar de pestă porcină în satul Sarata Galbenă din Hâncești. La ANSA au fost convocați administratorii piețelor agroalimentare din Chișinău, pentru a discuta despre pericolul răspândirii bolii prin comercializarea cărnii de porc infectate.

Maxim Sârbu, șef de secție la Direcția sănătatea și bunăstarea animalelor a atenționat că boala se atestă în tot mai multe regiuni, astfel pericolul de răspândire este unul real. În majoritatea cazurilor de apariție a focarelor de pestă porcină ar fi de vină factorul uman. De cele mai multe ori, anume proprietarii de animale aduc virusul la porcii domestici, prin procurarea cărnii, a produselor din carne sau a furajelor infectate.

Administratorii piețelor au fost atenționați că lor le revine responsabilitatea sporită în controlul și respectarea regulilor de transportare, recepționare și de comercializare a cărnii de porc. S-a vorbit despre actele obligatorii care trebuie să însoțească carnea propusă la vânzare: certificatul forma F-2, actul de marcaj corect al carcasei.

Roman Vengher, șef al Direcției municipale Chișinău de siguranță a alimentelor a declarant că pe piețele din capitală se încearcă comercializarea în cantități mari a produselor alimentare neconforme.  Doar în nouă luni ale anului curent, inspectorii au retras din comerț 138 de tone de carne și produse din carne, 9 540 de subproduse, 30 de tone de pește, 28 de tone de produse lactate neconforme, care au fost nimicite sau utilizate în alte scopuri, decât cele alimentare.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!