/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

Atenție! Opt cazuri de rabie, confirmate într-o săptămână

missing
17 noiembrie 2019, ora 13:05

Opt cazuri de rabie au fost confirmate pe parcursul săptămânii pe teritoriul R. Moldova, anunță Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

În șase cazuri a fost vorba despre îmbolnăvirea bovinelor, fiind depistate două focare în raionul Sângerei și câte unul la Rezina, Camenca, Nisporeni și Orhei. De asemenea, în raionul Glodeni a fost depistat un câine bolnav de rabie, iar la Ungheni – o vulpe.

Tot în această săptămână a fost înregistrat un nou focar de pestă porcină în satul Sarata Galbenă din Hâncești. La ANSA au fost convocați administratorii piețelor agroalimentare din Chișinău, pentru a discuta despre pericolul răspândirii bolii prin comercializarea cărnii de porc infectate.

Maxim Sârbu, șef de secție la Direcția sănătatea și bunăstarea animalelor a atenționat că boala se atestă în tot mai multe regiuni, astfel pericolul de răspândire este unul real. În majoritatea cazurilor de apariție a focarelor de pestă porcină ar fi de vină factorul uman. De cele mai multe ori, anume proprietarii de animale aduc virusul la porcii domestici, prin procurarea cărnii, a produselor din carne sau a furajelor infectate.

Administratorii piețelor au fost atenționați că lor le revine responsabilitatea sporită în controlul și respectarea regulilor de transportare, recepționare și de comercializare a cărnii de porc. S-a vorbit despre actele obligatorii care trebuie să însoțească carnea propusă la vânzare: certificatul forma F-2, actul de marcaj corect al carcasei.

Roman Vengher, șef al Direcției municipale Chișinău de siguranță a alimentelor a declarant că pe piețele din capitală se încearcă comercializarea în cantități mari a produselor alimentare neconforme.  Doar în nouă luni ale anului curent, inspectorii au retras din comerț 138 de tone de carne și produse din carne, 9 540 de subproduse, 30 de tone de pește, 28 de tone de produse lactate neconforme, care au fost nimicite sau utilizate în alte scopuri, decât cele alimentare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram