/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 798: Sânge la Odesa, ordinul lui Șoigu și îndemn din SUA! Rusia se laudă cu o lovitură grea

„La Strada”: Numărul copiilor șantajați este în creștere. „Unui copil de 13 ani i s-a cerut să implice o prietenă și să filmeze acțiuni cu caracter sexual”

missing
18 noiembrie 2019, ora 11:28

În contextul Zilei Europene dedicate Protecției Copiilor față de Exploatare Sexuală și Abuz Sexual, Centrul „La Strada” reamintește despre necesitatea unei abordări speciale a problemei abuzului sexual și exploatării sexuale a copiilor (ESASC). Potrivit raportului asociației, realizat de la începutul acestui an, „La Strada” accentuează una din preocupările instituțiilor statului, în special ale organelor de drept, dar și a ONG-urilor la contracararea  fenomenului de ademenire a minorilor în scopuri sexuale în mediul online. 

Potrivit datelor, numărul copiilor șantajați este în creștere. De la începutul anului 2019, au fost înregistrate peste 30 de cazuri de pornografie infantilă, cinci cazuri de ademenire a minorilor în scopuri sexuale și trei cazuri de trafic.

„Avem și cazuri în care fotografiile au fost expediate în mai puțin de o oră după ce a fost inițiată comunicarea cu abuzatorul”, a spus reprezentanta asociației internaționale „La Strada” Elena Botezatu.

În 75% dintre cazuri, sunt solicitări de a fi expediate materiale cu conținut mult mai clare, solicitări de a fi făcute materiale video în care copilul este implicat în acțiuni cu caracter sexual sau în discuții video chat, în care li se spune ce trebuie să facă.

Într-un caz pe care l-am asistat, fetei care avea 13 ani i s-a solicitat să se întâlnească în realitate pentru a întreține relații sexuale și pentru a filma întreg raportul sexual cu condiția ca ulterior să-i dea pace fetei, să nu o mai șantajeze, să nu o mai amenințe” a precizat Elena Botezatu.

În 34% dintre cazuri, copilul este amenințat timp de mai multe luni, până când acest caz ajunge în vizorului organelor de poliție.

Vârsta copiilor care apar în video cu caracter sexual descrește constant, mai spun specialiștii. 60% dintre copii care apar în aceste materiale au vârsta între 13-15 ani, iar unul din zece copii are vârsta de până la zece ani. Mai mult ca atât, abuzatorii le spun minorilor să implice în video-uri și prieteni.

În unul din cazurile pe care le-am asistat, copilul de 13 ani i s-a cerut să implice o altă prietenă și să se filmeze. Atunci când copilul nu a găsit o altă persoană pe care să o implice, a implicat sora mai mică care avea 8 ani”, menționează Botezatu.

„Nu există un tipaj de abuzator sau de victimă. Din cazurile pe care le-am examinat am determinat că persoana care a abuzat copilul locuia într-un mediu rural, în locuri unde noi considerăm că persoanele sunt mai puțin instruite ce ține de tehnologiile informaționale. Paradoxul este că victimele deseori sunt din mediul urban, inclusiv din Chișinău”, procuror șef adjunct al procurorului PCCOCS Sergiu Rusu.

În 35% dintre cazuri copii nu au vorbit cu nimeni despre ceea ce li se întâmplă. Copii care sunt cel mai des expuși sunt minorii atât din familii social vulnerabile, cât și familii „bune”.

Din experiența cazurilor asistate, am observat că nu există un profil clasic al victimei care pot ajunge în situații de exploatare sexuală în mediul online. Astă se poate întâmpla și copiilor care vin dintr-o familie foarte bună”, au mai spus reprezentanta asociației internaționale La Strada Elena Botezatu.

Activitatea criminală are un caracter continuu, și nu durează o zi sau două. S-a constatat că abuzatorul vorbește cu victimele timp de mai multe luni, până cazul nu este investigat de poliție” a mai declara Sergiu Rusu.

În acest sens, specialiștii La Strada atenționează părinții, profesorii să atragă atenția acestui fenomen și să se implice ori de câte ori observă schimbări în comportamentul copiilor și să se adreseze după ajutor.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram