Utilizarea în exces a substanțelor antimicrobiene în medicina umană şi veterinară în ultimii ani a accelerat apariția și răspândirea microorganismelor rezistente. Așa că azi, utilizarea antimicrobienilor a devenit atât de frecventă încât unii microbi s-au adaptat și au început să reziste la acțiunea acestora.
Potrivit specialiștioo ANSA, acest lucru este periculos, deoarece scade de la an la an numărul de antimicrobieni care pot fi folosiți pentru un tratament eficient atât la oameni, cât și la animale.
Mai mult, consecințele sunt foarte grave deoarece se estimează că, în fiecare an, infecțiile rezistente la antimicrobiene provoacă decesul a cel puțin 25 000 de pacienți.
În acest context, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor vine cu mai multe recomandări:
– Să procure produse alimentare doar din locuri autorizate sanitar-veterinar, care au un nivel de satisfăcător de supraveghere de stat al produselor comercializate;
– Crescătorii de animale să preia diverse practici de îmbunătățire a condițiilor de întreținere a animalelor, biosecuritate și hrană echilibrată;
– Crescătorii de animale să preia diverse practici de vaccinare a efectivelor de animale care vor exclude necesitatea utilizării antimicrobienilor la respectivele boli; Să utilizeze probiotice în hrană animalelor;
– Crescătorii de animale să respecte perioada de așteptare pentru antimicrobieni în produse alimentare, în caz de efectuare a tratamentelor;
– Să procure antimicrobieni din farmacii veterinare doar după consultarea animalului bolnav de către un medic veterinar, și să le utilizeze strict conform instrucțiunii și etichetei atașate;
– Medicii veterinari practicieni să decidă tratamentul doar în baza diagnosticului, să realizeze testul la sensibilitate antimicrobiană, acolo unde este posibil.
Antimicrobienii trebuie folosiți cu grijă!