/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și spioni deghizați în mecanici. Tancurile Abrams, retrase de pe front

Poluare extrem de periculoasă! Autoritățile vor interzice utilizarea terenurilor din valea râului Bâc

missing
21 noiembrie 2019, ora 16:49

Apa din râul Bâc, pe porțiunea or. Chișinău – s. Țînțăreni, este foarte poluată după parametrii sanitaro-chimici, iar terenurile aflate în preajmă nu pot fi utilizate, atenționează  Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP).

Specialiştii anunță că apa râului Bâc, pe porțiunea pe care au investigat-o, nu poate fi folosită pentru alimentarea cu apă, piscicultură, activități de agrement și irigare. Toți parametrii sunt depășiți: miros, oxigen dizolvat, consum biochimic de oxigen, consum chimic de oxigen, azot de amoniu și sanitaro-microbiologici, E.Coli.

Datele cercetărilor probelor de nămol și sol la parametrii sanitaro–microbiologici în punctele de control denotă un grad de poluare după indicatorii microbiologici între moderat periculos și extrem de periculos și o poluare sporită microbiană după parametrii cercetați (bacterii coliforme, enterococi intestinali).

Legume interzise

Totodată, au fost efectuate investigații de laborator la unele produse agroalimentare în stare proaspătă (varză de toamnă, ceapă, sfeclă roșie), care au fost cultivate pe teritoriul din preajma râului Bâc.

În proba de sfeclă roșie investigată, nivelul de plumb este depășit cu 0,04 mg/kg și conținutul de nitrați este depășit cu 502 mg/kg (de 0,5 ori).

În proba de ceapă, conținutul de nitrați este depăşit cu 6 mg/kg, iar nivelul de plumb este în limitele admisibile.

În probele de varză cercetate, nu au fost depistate depăşiri ale conţinutului de nitraţi sau plumb.

Administrația Publică Locală din raionul Anenii Noi și autoritățile de mediu și siguranța alimentelor vor interzice categoric irigarea în continuare și utilizarea terenurilor din valea râului Bîc pentru cultivarea produselor alimentare și utilizarea produselor agroalimentare contaminate în consumul uman.

În proba de nămol prelevată din râul Bâc (Pod) în aval de Stația de Epurare, s. Bâc, mun. Chișinău, valorile conținutului de plumb se încadrează în limitele admisibile. Posibil, pe segmentul satul Bâc – satul Țînțăreni, pot fi careva obiective care activează clandestin în prelucrarea ori utilizare în producere a compușilor metalelor toxice, fapt care va influența și în continuare poluarea componentelor de mediu.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram