/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

Reacțiile jurnaliștilor care ar fi fost interceptați de fosta guvernare: „În loc să caute criminali...aveau grijă să ne fileze”

22 noiembrie 2019, ora 14:43

Unii dintre jurnaliștii, care ar fi fost interceptați de către fosta conducere a Ministerului Afacerilor Interne (MAI), au venit cu reacții pe rețelele de socializare. Ei au anunțat că intenționează să se adreseze la Procuratură pentru ca persoanele, plătite din bani publici, care ar fi folosit instituțiile statului pentru urmărirea și interceptarea ziariștilor, să fie trase la răspundere.

„Chiril Moțpan a prezentat documente care adeveresc că eu, Angela Gonța și Mariana Rață, la fel ca și mulți alți jurnaliști, am fost interceptate și filate pe timpul fostei guvernări. Cel mai trist e că deloc nu mă surprinde. Dar și mai trist e că în septembrie anul curent am primit răspunsul oficial al Procurăturii Generale precum că așa ceva n-a fost. Anunțăm public despre intenția de a ne adresa la organele Procuraturii pentru a cere investigarea acestor abuzuri și îndemnăm colegii din presă să ni se alăture. E timpul să acționăm împreună, colegi. Acest apel nu este despre jurnaliști – e despre fiecare dintre noi, care poate fi filat sau interceptat ilegal din simplul motiv că cineva poate folosi instituțiile statului împotriva propriilor cetățeni”, a scris Natalia Morari, fondatoarea și directoarea executivă a TV8, pe rețelele de socializare.

„Așteptăm ca deputatul Chiril Moțpan să vină cu mai multe detalii. Să vedem ce, cum și unde. Și, cine știe, poate chiar e cazul de aplicat cunoștințele juridice. Mai ales că sunt mai mulți jurnaliști in „lista neagră”. Deputatul și fostul ministru de Interne democrat, Alexandru Jizdan, nu are nimic de comentat? Sute de oameni simpli și jurnaliști, filați și interceptați ilegal”, a precizat Angela Gonța, jurnalista de la TV8, pe pagina sa de Facebook.

„O sută de jurnaliști din Moldova, printre care și umila mea persoană, dar și colegele mele Angela Gonța si Natalia Morari. Am fost monitorizați de angajați ai statului, plătiți din bani publici să investigheze crime serioase. Angajații Direcției a 5-a a Inspectoratului Național de Investigații (INI), în loc să caute criminali, traficanți de droguri și arme, aveau grija să ne fileze și să intercepteze pentru că asta vroia o minte bolnavă. Direcția a fost desființată, dar angajații de acolo nu vor nimic să ne spună? A venit poate momentul sa le cerem socoteala. TV8 face apel către toți jurnaliștii filați și interceptați să ne unim și să cerem tragerea la răspundere penală a celor care ne-au filat, interceptat!”, a comunicat Mariana Rață, directoarea de știri de la TV8, pe o pagină de pe rețelele de socializare.

„Eu nu vreau să cred. Nu știam că reprezint un pericol societății”,  a scris fosta redactoră a portalului de știri Unimedia, Aurica Jardan, pe pagina sa de Facebook.

„Ceea ce presupuneam s-a confirmat. Ministerul Interceptărilor a lucrat de zor și pentru a îmi monitoriza activitatea și intercepta convorbirile. În setul de documente la care am avut acces cu colegii de la RISE Moldova care a rezultat cu investigația „Ministerul Interceptărilor”, nu apărea numele meu”, a declarat Ion Preșca, editor la RISE Moldova, pe rețelele de socializare.

„Am aflat că sunt un „om periculos” pentru societate, alături de alți colegi din media. Acest caz nu trebuie lăsat să treacă ușor. Aici nu e vorba doar de Plahotniuc, deoarece pe acele acte, prin care s-a inițiat urmărirea noastră, există semnătura unor oameni concreți, care au făcut abuz de funcția lor și care acum trebuie să răspundă, conform legii. Nu e vorba de răzbunare, e mai important altceva: de modul în care vom reacționa va depinde dacă în viitor vor mai fi urmăriți și hărțuiți jurnaliștii în asemenea hal”, a menționat co-fondatorul portalului Agora, Tudor Darie, pe pagina de pe Facebook. De asemenea, dânsul a îndemnat pe mai mulți jurnaliști să facă o declarație comună în urma căreia cei care au încălcat legea să fie trași la răspundere.

„Pentru mine nu a fost o noutate că sunt interceptat. Uneori chiar făceam glume cu cei care mă telefonau și transmiteam salutări pentru dom sergent. De multe ori convorbirile telefonice se întrerupeau brusc, însoțite de zgomotul specific depănării unei benzi magnetice. Cei care au lucrat în radio știu despre ce vorbesc. La început mă enerva, apoi mă amuza. Apropo, chiar sunt curios, Poliția folosește și acum aceste modalități rudimentare de interceptare. Chiar și așa, nu eram sigur sută la sută că sunt ascultat și filat. Nu găseam nici un motiv pentru care să fiu într-atât de interesant pentru domn sergent, pentru că orice aș fi avut de spus, o spuneam public fără nici o rezervă”, a scris jurnalistul Ion Terguță pe rețelele de socializare.

Despre faptul că mai mulți jurnaliști ar fi fost interceptați și urmăriți s-a aflat după ce ieri președintele Comisiei parlamentare Securitate și Ordine Publică, Chiril Moțpan, a prezentat documente care ar fi adeverit acest fapt. Astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, el a declarat că printre persoanele care ar fi fost interceptate ilegal sunt nu doar jurnaliști și activiști civici, dar inclusiv și profesori, oameni de afaceri și oameni de rând, care figurează în acel document drept susținători ai Platformei DA.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram