Frig afară, frig și în casele mai multor bătrâni din satele Moldovei. Uitați de rude sau de autorități, oamenii în etate își caută singuri de griji. Acum, cea mai mare provocare este să treacă peste gerul iernii cu bine. Oamenii se plâng de pensia mică, din care nu-și pot cumpăra destule lemne pentru a-și încălzi locuințele. Așa că, sunt nevoiți să facă economii. Până la venirea adevăratei ierni, bătrânii dorm cu mai multe rânduri de haine pentru a nu îngheța.
„Mă culc. Iaca așa. Vă încălziți, da. E greu, e tare greu”, spune Soltana Grădinaru, pensionară.
De câteva săptămâni cum s-a răcit afară, mătușa Soltana din satul Țiganca, raionul Cantemir doarme îmbrăcată gros. Soba este rece, pentru că nu are cu ce să facă focul. Femeia spune că a cerut ajutor de la autorități, dar încă nu a primit un răspuns. Și, pentru că în casă e mai frig ca afară, se încălzește petrecând o parte din zi în fața casei.
„Când ați cumpărat cărbuni? Nu țin minte. Cu 800 de lei? (Musca) Lumina o plătim”, spune bătrâna.
Își numără lemnele din curte și mătușa Rusanda din satul Gotești, în vârstă de 85 de ani. A auzit că va primi ajutor de la autorități și s-a pus pe așteptat.
„Lemn de foc am puțin, dar dacă o sa-mi mai dea am înțeles că dau pe căldură, mai am eu de la pensie că sunt singurică. Copiii vă ajută? Am crescut dragă șase copii, dar după timpurile de azi toți s-au dus peste hotare și baba a rămas singură cu iarna în plete”, se plânge Rusanda Istrate, pensionară.
În fiecare lună, bătrâna primește o pensie de o mie de lei, dar împarte banii pe mâncare și medicamente.
„Eu ce fac cu pensia să nu mai facă nimeni. Sunt operată, sunt invalid. Cu ochiul asta nu văd de loc, iar cu asta doar câteva procente. Cheltuiesc mult cu leacurile”, menționează femeia.
Bătrâna speră ca iarna să fie blândă, iar până la venirea adevăratului ger, se protejează de frig cu ajutorul hainelor groase.
„Zic, când va viscoli afară să fac focul, nu acum. Cum vă încălziți? Ca baba, cu rochie de bumbam, iorganul de lână de unde adorm, pe unde nu. Rugați-vă să fiți tineri, să nu îmbătrâniți, că tare e greu la bătrânețe”, spune Rusanda Istrate.
Ca să beneficieze de ajutor material, pentru perioada rece a anului, pensionarii trebuie să se adreseze, cu o cerere, la primăria din sat, spune direcția protecția socială din raionul Cantemir. Anul acesta, suma va constitui în jur de 500 de lei. În casa unei alte pensionare, doar că din satul Cucoara, raionul Cahul, va fi cald iarna aceasta. Femeia, nevăzătoare, a împrumutat bani de la vecini și, cu 5 mii de lei, și-a cumpărat lemne. Deși primește pensie pentru invaliditate, spune că ar avea nevoie de vreo cinci luni ca să adune suma.
„Le-am cumpărat, 5000 de lei. Ați împrumutat banii? Da, dar ce să fac fără căldură nu pot să stau. Undeva la patru, cinci pensii trebui să adun, dar am nevoie de medicamente. Mă descurc și la fântână și păsările le hrănesc și focul îl fac”, spune Elena Cristian, pensionară.
Femeia le-a transmis un mesaj aleșilor poporului, care ar trebui să fie alături de bătrâni și de persoanele cu dizabilități.
„Cei de la conducere ar fi bine ca să țină cont de invalizi chiar și de cei cu gradul II… E foarte greu să fii un invalid și ești o povară pentru cei de acasă. Vă spun sincer îmi e foarte greu, foarte greu, dar ce să fac dacă bunul Dumnezeu mi-a dat să trăiesc atâtea zile”, povestește pensionara.
Pe piață, un metru cub de lemne pentru foc costă anul acesta între 800 și 900 de lei. La ultima ședință de Guvern, cabinetul de miniștri a decis ca pensionarii, care primesc până la 2 mii de lei pe lună, să aibă parte de un ajutor unic, în ajun de sărbători, de 700 de lei. Numărul lor este de aproximativ 600 de mii.