/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

Expert economic, despre inițiativa lui Dodon de a construi aeroporturi noi: „Se pregătește terenul pentru investiții din Est”

missing
02 decembrie 2019, ora 13:05

În ultima perioadă se vorbește tot mai des despre necesitatea deschiderii unor aeroporturi internaționale în Sudul și Nordul R. Moldova. Premierul Ion Chicu a anunțat că va crea un grup de lucru care să identifice posibilitățile pentru efectuarea unui studiu de fezabilitate „care să prezinte raționamentele economice pentru dezvoltarea infrastructurii aeroportuare”.

Și președintele Igor Dodon a vorbit despre existența unui monopol la Aeroportul Internațional Chișinău și lipsa companiilor low-cost pe piața noastră, argumentând astfel construcția unor noi aeroporturi.

Economistul Dionis Cenușă de la „Expert Grup” critică declarațiile șefului statului și afirmă că s-ar pregăti terenul pentru investitori ruși și chinezi.

„Citești declarațiile președintelui Dodon și te întrebi dacă el știe exact ce „zboară” în Moldova. El declară că cetățenii nu beneficiază de serviciile companiilor low-cost. Dar de când „Wizzair” sau „LOT”, foarte active în Moldova, nu mai sunt low-cost?

În schimb, președintele Dodon propune crearea de infrastructură pentru aeroporturi noi. Nu unul, ci două. În viziunea lui, acestea ar trebui să atragă companii low-costuri, adică tot din acelea deja prezente… Dar senzația mea este că se pregătește terenul pentru noi investiții, din Estul apropiat și cel îndepărtat. Să vedem dacă rușii și/sau chinezii vor apărea în imagine în cele din urmă”, a comentat Cenușă pe Facebook.

Expertul economic spune că este nevoie de o cercetare amplă înainte de a face declarații politice.

„Președintele poate întreba de Consiliul Concurentei dacă există monopol pe piața serviciilor avia, bariere (non)tarifare. De asemenea, problema nu este doar în costuri pentru bilet, ci raportul dintre cost și comfort (disponibilitatea destinațiilor potrivite)”, a adăugat Cenușă.

Amintim că bașcana Găgăuziei, Irina Vlah, a declarat la investirea în funcție că la Ceadîr-Lunga va fi construit un aeroport internațional pentru transportul de pasageri și mărfuri. Igor Dodon a vorbit despre construcția a două aeroporturi: unul la Sud și altul la Nord.

/VIDEO/ Demnitarii promit construcția unor aeroporturi noi în R. Moldova

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram