/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Magistrații Judecătoriei Ciocana acuză procurorii de presiuni. Plângerea va fi examinată mâine de CSM

02 decembrie 2019, ora 16:37

Mai mulți  magistrați de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, au semnat o scrisoare în care se plâng că procurorii ar face presiuni asupra lor și i-ar intimida prin diverse metode, obligându-i să emită decizii ilegale în favoarea acuzatorilor de stat, în cazul autorizării efectuării măsurilor speciale de investigații sau aplicării măsurilor de arest.

Plângerea magistraților a fost trimisă președintelui Igor Dodon, șefei Parlamentului Zinaida Greceanîi, premierului Ion Chicu, ministrului Justiției, Fadei Nagacevshi, Consiliului Superior al Magistraților (CSM) și președintei Consiliului Superior al Procurorilor, Angela Motuzoc.

Potrivit scrisorii, care a fost publicată de „Ziarul de Gardă”, judecătorii ar fi intimidați, în special de procurorii Anticorupție, prin două petode:

1.În cazul în care un demers este respins de către judecător, procurorul de caz depune imediat un raport către procurorul ierarhic superior. În raport, procurorul a cărui demers (de arestare preventivă, de interceptare, ș.a.m.d ) a fost respins, menționează că ar avea dubii în partea ce ține de legalitatea actului judecătoresc, fie că ar considera că hotărârea instanței este una ilegală ori influențată. În niciun raport de acest gen nu este scris ce fel de circumstanțe sunt invocate. Potrivit judecătorilor, toate aceste rapoarte nu au la bază careva probe concrete. După înregistrarea acestui raport, cu suportul procurorilor ierarhic superiori, se pornește un proces penal, care se examinează de un alt procuror, coleg cu procurorul care a depus raportul menționat.

2.Se pornesc cauze penale pe numele „judecătorilor care nu doresc să fie ascultători”, pe fapte inexistente ori pe motive alcătuite pentru perioade din trecut și în cadrul cărora procurorii desfășoară în privința judecătorilor diverse acțiuni de urmărire penală, pentru care acordul Consiliului Superior al Magistraturii nu este necesar.

Ca urmare a metodelor ilegale descrise de semnatarii documentului, o mare parte dintre judecătorii de la Judecătoria Ciocana, sunt vizați în cauze sau procese penale pornite ilegal.

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Dorel Musteață, a declarat pentru TV8 că scrisoarea magistraților va fi examinată la ședința de mâine.

Șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, nu ne-a răspuns la telefon pentru a comenta acuzațiile care se aduc instituției pe care o conduce.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram