„Moldindconbank” are un nou Consiliu de Administrare, care a fost aprobat de Comitetul Executiv al Băncii Naționale a Moldovei. Dintre cei cinci membri, doar unul este moldovean. Totuși, banca rămâne sub supravegherea BNM.
Banca Națională a prezentat câteva informații despre noii membri ai Consiliului de Administrare „Moldindconbank”:
Nikolaos Barlagiannis (Grecia) are o experiență vastă în conducerea companiilor mari. S-a ocupat atât de gestionarea curentă, cât și de cea strategică a companiilor, precum și de restructurare, achiziții, fuziuni, emitere de titluri de valoare.
Nikolay Nikolov (Bulgaria) ere o vastă experiență în domeniul consilierii afacerilor și în activitatea investițională, de asemenea în domeniul tehnologiilor informaționale și sectorul energetic.
Tamjid Hossain Basunia (Marea Britanie) a exercitat în ultimii 10 ani funcții de membru în consiliile mai multor bănci din Federația Rusă. Are o experiență de circa 38 de ani în domeniul auditului, făcând parte din echipa uneia din cele mai mari companii de audit cu renume mondial „Pricewaterhouse Coopers”.
Gaël, Jean-Marie, Ghislain, Gérard du Breil de Pontbriand (Franța) este doctor în științe economice cu experiență semnificativă în sectorul financiar-bancar și în domenii conexe. În ultimii 10 ani a fost membru al consiliilor mai multor entități din sectorul financiar, inclusiv bănci mari din Franța și Slovenia.
Ana Spînu (Republica Moldova) este doctor în științe economice, conferențiar universitar în cadrul Universității Libere Internaționale din Moldova. Dispune de experiență de peste 20 de ani în domeniul academic.
Pe de altă parte, Comitetul de conducere al „Moldindconbank” va fi în continuare condus de administratori temporari desemnați de BNM, mandatele cărora rămân a fi valabile până la 20 ianuarie 2020.
Potrivit datelor Băncii Naționale, „Moldindconbank” ocupă locul doi pe piață după profitul înregistrat în primele zece luni ale anului current. Instituția a avut un profit de 547 milioane de lei, în creștere cu 86 de milioane față de perioada similară a anului trecut.
„Moldindconbank” rămâne în regim de intervenție timpurie, care a fost aplicat încă pe 20 octombrie 2016. Atunci BNM a constatat activități concertate a unui grup de persoane care au achiziționat și dețineau o cotă substanțială de acțiuni, fără permisiunea prealabilă scrisă a BNM, încălcând prevederile legii.
În martie 2019, în cadrul unei licitații, compania bulgară „Doverie-Invest” a achiziționat un pachet de 63,89% din capitalul băncii, pentru care a plătit 764 milioane lei. Adițional, urmare a ofertei obligatorii de preluare a acțiunilor, firma bulgară a mai cumpărat un pachet de acțiuni de 13,73% , actualmente având 77,62% din totalul acțiunilor emise de „Moldindconbank” .