/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Democrații cereau alocații de 500 de lei pentru veteranii de război, dar acceptă și 300 de lei, cum propune Guvernul Chicu

missing
06 decembrie 2019, ora 15:13

Vetranii care au luptat în războiul de pe Nistru, pentru apărarea integrității teritoriale a R. Moldova, dar și cei care au luptat în Afganistan vor primi alocații lunare mai mari începând cu anul viitor. Un proiect de lege în acest sens a fost votat de deputați în primă lectură.

Deși deputații democrați, autori ai proiectului, au propus o majorare a alocațiilor de la 100 la 500 de lei, în final au acceptat propunerea Guvernului Chicu de a mări alocația până la 300 de lei. Cu această inițiativă s-a lăudat Igor Dodon după prima sa ședință de lucru cu premierul tehnocrat Ion Chicu.

„La baza acestui proiect a stat modificarea din 2012 când aceste categorii de cetățeni beneficiau de compensații la căldură, lemne și cărbune, aveau facilități la serviciile comunale, transportul public urban era gratis. Toate formau un cuantum de 540 de lei lunar”, a explicat deputatul democrat Gheorghe Brașovschi cum au fost calculați cei 500 de lei pe care îi propun în proiect.

Deputații Blocului ACUM au salutat inițiativa, dar i-au întrebat pe democrați de ce nu au mărit aceste alocații cât timp s-au aflat la guvernare.

„De ce acum v-ați amintit de veterani, lăsându-i în toți acești ani cu mâna întinsă?”,  a întrebat deputata Stela Macari.

„Eforturi am mai făcut. Cu 7 luni în urmă am venit cu exact acest proiect de lege și ați fost împotrivă să-l introduceți pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului. Acum i-a venit rândul”, i-a dat replica democratul.

„Am avut și eu așa proiect, doar cu alte sume și păcat că nu am fost susținuți când eram în opoziție”, a intervenit și deputatul socialist Oleg Savva, dând peste cap argumentul democratului.

Deputatul PDM Alexandru Jizdan a îndemnat la solidaritate: „Dacă avem un proiect atât de frumos, să ne concentrăm și să ajutăm oamenii aceștia. Cu greu s-a obținut ca noi azi să ridicăm 300 de lei. Să fim astăzi un pic mai solidari”.

„Aceștia oameni au lăsat familiile și au mers să-și facă datoria și orice sumă nu am pune noi aici nu o să putem compensa suferințele lor și familiilor”, a spus deputatul PAS, Igor Grosu.

„Nu ar trebui în niciun fel să politizăm acest proiect de lege. Este de onoarea și demnitatea noastră să facem dreptate pentru oamenii care au luptat. Nu este meritul nici al acestui Guvern, nici a altor Guverne. Sunt banii contribuabililor”, a comentat și deputatul PPDA, Vasile Năstase.

După multe discuții, proiectul a fost votat în primă lectură. Peste 35 500 de participanți la acțiunile de luptă urmează să beneficieze de aceste alocații majorate.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram