/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone și reuniune NATO-Ucraina. Zelenski confirmă: Kievul a lovit un aerodrom în Crimeea

/DOC/ Opinia Comisiei de la Veneția: „Comisia constată că standardele europene permit ca alte organe sa coopereze cu CSP-ul”

missing
09 decembrie 2019, ora 22:22

Comisia de la Veneția s-a expus astăzi cu privire la modificarea Legii procuraturii, adoptată în septembrie 2019 de către Guvernul Sandu. Comisia constată că standardele europene permit ca alte organe sa coopereze cu Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) , însă o parte substanțial a deciziei trebuie sa fie a Consiliului. Potrivit opiniei, Comisia de la Veneția nu a identificat neconformități cu standardele europene.

Despre această opinie a Comisiei de la Veneția a scris fosta ministră a Justiției, Olesea Stamate.

Instituția a venit cu mai multe recomandări pentru Constituția Republicii Moldova, referitoare la organizarea și funcționarea CSP-ului.

„În Republica Moldova Constituția nu reglementează în detalii organizarea și funcționarea CSP. Acest fapt înseamnă că Legea procuraturii poate lăsa spațiu altor organe, panele, comitete, etc. care să ajute activitatea CSP (…). Un organ implicat in procesul de selecție a candidaților pentru pozițiile de procurori poate fi constituțional dacă acesta nu uzurpează puterea decizională a CSP”.

În septembrie, Guvernul Sandu a avizat modificările legislative privind desemnarea procurorului general.

Ulterior Guvernul Maiei Sandu a fost demis la 12 noiembrie , în baza moțiunii de cenzură înaintată de Partidul Socialiștilor. Socialiștii au fost nemulțumiți de activitatea Guvernului și îndeosebi de faptul că Executivul nu s-a consultat cu partenerii din PSRM și nu a cerut opinia Comisiei de la Veneția cu privire la modificarea Legii procuraturii.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram