/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

Studiu: În acest an, numărul femeilor alese în funcţia de primar, într-o uşoară creştere

missing
09 decembrie 2019, ora 17:35

Numărul femeilor alese în funcţia de primar din ultimul scrutin este într-o uşoară creştere, potrivit unui studiu realizat de Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”. 

În această campanie numărul femeilor candidate pentru funcția de primar a crescut cu 5%. Este o creștere destul de mică, dar este o creștere față de alte scrutine. Femeile sunt cel mai des desemnate pe circumscripția mai mici sate, mai puțin în orașe”, a spus coordonatoarea de programe în cadrul centrului Centrului „Parteneriat pentru Dezvoltare”  Alena Andronache.

Dacă numărul femeilor care au candidat este de 5%, atunci cele care au ieșit învingătoare pentru funcția de primar este de doar 2% față de celelalte scrutine. Ponderea femeilor care candidează independent rămâne a fi mai mică decât ponderea femeilor desemnate pentru aceeași funcție de către partidele politice.

În schimb, pierderile de gen sunt înregistrate mai mult în rândul candidatelor desemnate de către formațiunile politice. Mia exact, partidele politice au desemnat în mod diferit femei pentru funcția de primară.

În majoritatea raioanelor din țară, ponderea femeilor candidate pentru funcția de primară a crescut. În Dubăsari, Taraclia, Briceni a scăzut drastic numărul femeilor înregistrate în cursa electorală.

Partidele politice desemnează femeile în circumscripțiile unde au mai puține șanse. Respectiv pierderea de gen este mult mai mare”, Andronache.

Același studiu mai arată că tendința din ultimele trei scrutine electorale, prezintă că abia peste trei scrutine electorale, adică în 2031 R. Moldova ar putea ajunge la o pondere de 40% de femei candidate la funcția de primar.

Totuși ceea ce am atestat noi este că a crescut nr. femeilor candidate independent, deși este o creștere foarte nesemnificativă și mică, totuși ne bucură că este o tendință și este în creștere acest lucru”, a mai precizat Andronache.

Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) monitorizează alegerile parlamentare și locale din perspectiva egalității de gen mai mult de 10 ani.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram