/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Cum se învață fotbalul la o școală privată din Chișinău? Poarta e castelul, iar mingea e gogoașa

11 decembrie 2019, ora 08:03

Poarta e castelul, mingea e gogoașa, iar copilul este cavalerul care trebuie s-o însoțească până la adăpost, adică în plasă. La trei ani, cam așa se învață fotbalul la o școală privată din Chișinău. Pentru că sunt încă mici, fotbaliștii în devenire nu prea fac diferență care este poarta lor și care e a adversarului. Se bucură în schimb de fiecare gol. Fac parte din poveste și fetele, care bat mingea la fel de bine ca băieții. Mai ales că au și idoli, precum celebrul Cristiano Ronaldo.

Practic, nu există șanse că să înveți un pici de trei ani să practice un sport de echipă, precum fotbalul. Nici vorbă de atenție, concentrație sau organizare – specialiștii spun că la această vârstă micuții sunt cel mai greu ținuți sub control. De aceea, cel mai important este ca antrenorii să le prezinte lumea sportului ca pe un joc și nu ca pe o competiție. Așa cum se întâmplă, de exemplu, la o școală de fotbal privată din Chișinău.

ALEXANDRU LÂSÎI, DIRECTORUL ȘCOLII DE FOTBAL: „Pentru ca picii să se deprindă cu balonul, în timpul încălzirii ne imaginăm că e o gogoașă. Și, împreună cu antrenorul, pun în cuptor această gogoașă, o prăjesc, o prepară, pe urmă se plimbă prin pădure și o duc bunicului și bunicii acasă”.

Mingea folosită la antrenamente este una specială, mult mai mică și mai ușoară decât cea obișnuită.

ALEXANDRU LÂSÎI, DIRECTORUL ȘCOLII DE FOTBAL: „La această vârstă copii înțeleg regulile jocului? Înțeleg ce presupune fotbalul? – Desigur că nu. La vârsta asta ei încă nu învață regulile și, cel mai des, la trei ani, ei încă nu joacă fotbal. Fotbalul clasic se învață de la patru ani. Acum ei nici nu înțeleg în ce poartă să șuteze”.

„- Ilie, ce e un gol? – Când toată lumea înscrie în poartă. – Pentru ce ei marchează în poartă? – Ca să fie buni la antrenamente. –  Ai o echipă preferată? – Da. Echipa mea. – Cum se numește echipa ta? – Așa și se numește „echipă”.

Fac fotbal nu doar băieții, dar și fetele. Sofia face în curând un an de când practică acest gen de sport. Antrenorii spun că fata are un talent special, iar tatăl ei îi transmite dragostea pentru fotbal și acasă.

„Am auzit că îți place Cristiano Ronaldo. – Mie îmi place fotbalul. – Dar Cristiano Ronaldo îți place? – Da. – De ce îți place? – De aceea. – Pentru că e frumos? –  Da”.

O fotbalistă în devenire este și Agnes. La fel de doar trei ani.

„- Eu am auzit că îți place echipa Chelsea. E adevărat? – Da. – De ce îți place Chelsea? – Pentru că antrenorii sunt foarte drăguți. – Antrenorul lui Chelsea este drăguț? – Da. – Cine e antrenorul lui Chelsea? – Andrei și Dima. – Andrei și Dima sunt antrenorii lui Chelsea? Da”.

În Chișinău, sunt și alte școli private de fotbal, care oferă lecții pentru copii de la trei ani. Antrenamentele, opt la număr, au loc în fiecare lună.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram