/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Trăiesc cu bolile alături! Locatarii unui bloc din Strășeni se plâng că au subsolul inundat de mizerii

missing
11 decembrie 2019, ora 07:00

Trăiesc cu bolile alături! Locatarii unui bloc din Strășeni încearcă de ani buni să scape de o problemă ce pare să nu aibă sfârșit. De la darea în exploatare, casa lor nu a avut un sistem de canalizare propriu, astfel toată apa menajeră, inclusiv urina și masele fecale, se depozita într-o încăpere de la parter. Din când în când, mizeria era evacuată. Recent însă, blocul a fost conectat la sistemul centralizat, iar oamenii au crezut că au ajuns, în sfârșit la normalitate. Nu a fost să fie. Pentru că mizeria din subsol a fost lăsată acolo, fiind acum un adevărat focar de infecții.

„Din luna august nu a fost curățat subsolul. Toată mizeria asta o miroasem”.

Lăsată așa din vară, apa plină cu de toate a ajuns la jumătate de metru. Iar putoarea din subsol se simte nu doar în curte, dar și în apartamentele oamenilor.

„Tot ce a curs acolo mai mult de jumătate de an, a rămas acolo. Imposibil ca noi, oamenii de rând, să începi să dai… Tot subsolul e umplut jumătate de metru cu sistem de canalizare”.

„Dinozauri sunt acolo. Țineți ceva acolo? Nu. Acolo e dezastru”.

Oamenii spun că își fac griji pentru sănătatea lor, dar mai ales a copiilor.

„E foarte periculos. Mai ales când ai un copil cu bronșită asmatică, e cel mai periculos. Nu știu cum se ridică prin canalizare și vine în casă mirosul”.

Locatarii dau vina pentru situația creată pe Apă Canal Strășeni. Și asta pentru că, deși i-au conectat, în sfârșit, la sistemul central de canalizare, nu le-au evacuat apa murdară, depozitată în subsol.

„Au venit și ne-au conectat la canalizare și cu asta au pus punct problemei. Își bat joc de noi”.

„Eu cred că problema e la Apă Canal. Ei au spus că ne dau apa și evacuează deșeurile”.

De partea cealaltă, directorul întreprinderii afirmă că acuzațiile locatarilor sunt nefondate.

CONSTANTIN COSTOV, DIRECTOR, APĂ-CANAL STRĂȘENI: „Noi gestionăm rețelele doar în afara casei. Nu am absolut nicio tangență cu subsolurile din casă”.

Iar șeful întreprinderii servicii comunale ne-a declarat că blocul a fost privatizat, respectiv, locatarii sunt cei care trebuie să scoată apa sau să plătească pentru aceste servicii.

GHEORGHE GUȚAN, ȘEF, GOSPODĂRIA COMUNALĂ STRĂŞENI: „Este o casă privatizată 100 de procente. Locatarii sunt stăpânii casei. Pentru ca să rezolve problema, este necesar ca ei să se apropie la o întreprindere specializată, inclusiv la noi, ca să fie efectuate lucările contraplată”.

Am încercat să obținem un comentariu și de la primărița orașului Strășeni, Valentina Casian. Însă, nu ne-a răspuns la telefon.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram