/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

FISC-ul va dezvălui numele persoanelor care au declarat voluntar bunuri și lista firmelor care au beneficiat de stimulări fiscale

missing
12 decembrie 2019, ora 15:28

Asociația obștească „Juriștii pentru drepturile omului” va putea obține de la Inspectoratul Fiscal lista nominală a persoanelor care au declarat voluntar bunuri în perioada 17 august 2018 – 10 octombrie 2018 și lista firmelor care au beneficiat de stimulări fiscale în aceeași perioadă.

Anterior, asociația ceruse informația de la FISC, dar instituția a refuzat să o facă publică, motivând că se încalcă prevederile Legii  privind declararea voluntară și stimularea fiscală, unde este stipulat că informațiile aferente executării legii „se vor prezenta doar la solicitarea Autorității Naționale de Integritate, a Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor și a subiectului declarării voluntare”.

Astăzi, Curtea Constituțională a declarat neconstituționale aceste prevederi ale legii. Astfel, Asociația obștească „Juriștii pentru drepturile omului” poate primi de la FISC informațiile solicitate anterior.

Reprezentanții asociației au cerut și date despre valoarea bunurilor declarate voluntar de persoanele fizice și suma totală a taxei încasată la bugetul de stat, ca urmare a declarării bunurilor în perioada 17 august – 10 octombrie 2018.

Precizăm că legea promovată de fosta guvernare democrată a permis  persoanelor care şi-au declarat voluntar bunurile ascunse până în februarie 2019 să plătească o taxă de 6% din valoarea acestora la bugetul de stat și astfel să scape de sancțiuni pentru neachitarea impozitelor, taxelor, contribuţiilor de asigurări sociale de stat.

Experții au atenționat atunci că legea ar urmări de fapt legalizarea banilor murdari și bunurilor provenite din infracțiuni.

În luna septembrie, Inspectoratul Fiscal anunța că, după implementarea Legii privind declararea voluntară a bunurilor și stimularea fiscală, au fost achitate taxe în sumă totală de 1 067 288 lei. Cei mai mulți bani au fost colectați în bugetul de stat după declararea mijloacelor bănești în sumă 358 300 dolari și 435 112 euro, fiind achitate taxe în sumă de 874 mii lei.

După reevaluarea unor bunuri imobile și mijloace de transport cu valoarea totală de 3,1 milioane lei au fost achitate taxe în sumă de 93 569 lei.

Doar un milion de lei, colectat de stat din declararea voluntară a bunurilor

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram