/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Cea mai medaliată vinărie „Fautor”, printre vedetele Vernisajului Vinului

17 decembrie 2019, ora 08:31

Vinăria Fautor – o afacere de familie cu nume latin, fondată la finele secolului trecut și cunoscută astăzi ca și cea mai medaliată cramă din Moldova. Acum câțiva ani a făcut istorie cu celebrul cupaj de struguri roșii intitulat „Negre” și a continuat să scoată premieră după premieră, reușind să creeze vinuri unice în lume. Iată că și la Vernisajul Vinului din acest an, vinurile de la „Fautor” au fost la mare căutare, iar oaspeții au făcut coadă pentru a savura din ele.   

MARIN LAVRIC, VINĂRIA FAUTOR: „Vinăria la sudul Moldovei, în zona vitivinicolă Valul lui Traian. O zonă extraordinar de prielnică pentru vinuri, în special pentru vinurile roșii. Vinăria „Fautor” înseamnă 350 de hectare de viță de vie, o vinărie dotată cu utilaj modern, care ne permite să producem vinuri de calitate internațională”.

„Fautor” este cunoscută pentru ideile îndrăznețe și tehnologiile inovatoare: este singura vinărie din Moldova care a adus în țară două soiuri spaniole și le-a adaptat cu succes– alb Albariño și roșu Tempranillo.

IRINA MEDVEȚCHI, VINĂRIA FAUTOR: „Aici avem un Tempranillo. Este un vin din soiul cel spaniol despre care am mai menționat. Eticheta este într-adevăr ceva ce vorbește despre ceea ce avem în sticlă. E un taur, însă vinul într-adevăr reflectă caracterul unui taur. Un vin robust, are un caracter, te ia deodată, parcă te-ar lovi în viteză, și apoi te lasă impresionat”.

Vinurile de la „Fautor” pot fi găsite pe toate continentele lumii. În 2018, compania și-a propus să-și extindă afacerea în România, acolo unde vinurile de la „Fautor” sunt la fel de apreciate, ca și în Republica Moldova.

CEZAR IOAN, JURNALIST: „Pe o piață ca cea englezească de pildă, unde toată lumea se străduiește să fie acolo, un vin de la o cramă poate trece neobservat. Pe o piață ca România, unde nu avem atâtea importuri, un vin ca cel de la „Fautor” nu trece neobservat, ba dimpotrivă creează o emoție, creează o impresie care durează”.

Vecinii de peste Prut se topesc după faimosul „Negre” – cupaj din soiurile de struguri autohtone: Rara Neagră și Feteasca Neagră.

ZOLI TOTH, MUZICIAN DIN ROMÂNIA „Unul dintre vinurile care se regăsește constant în frigiderul meu de vinuri de acasă, și cercul meu de prieteni sunt de fiecare dată foarte fericiți când îi invit la un pahar de „Fautor”. Sunt un fan al rarei negre al celor de la „Fautor”.

DIANA PAVELESCU, SECRETARUL GENERAL AL ASOCIAȚIEI DEGUSTĂTORILOR AUTORIZAȚI DIN ROMÂNIA: „Îmi plac foarte mult vinurile de la „Fautor”. Mai ales și mă gândesc întotdeauna la Negre, fiindcă am o slăbiciune pentru vinurile făcute din soiurile autohtone și cred că acesta este viitorul până la urmă și modalitatea de a ne promova noi, români, moldoveni”.

Potrivit reprezentanților vinăriei „Fautor”, în 2019 a fost o recoltă de struguri foarte bună, ceea ce promite vinuri de și mai înaltă calitate în anii următori.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram