/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/FOTO/ „Avia Invest” arată cum vrea să reconstruiască Aeroportul din Chișinău - un nou terminal de pasageri și o nouă parcare

24 decembrie 2019, ora 13:17

Deși autoritățile Republicii Moldova spun că vor anularea contractului de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău de către „Avia Invest”, reprezentanții companiei prezintă schița de construcție a unui nou terminal pentru pasageri. Aceștia spun că realizarea proiectului ar putea dura de la doi la patru ani, dar, deocamdată, nu știu cât va costa proiectul. Spun însă că lucrările vor fi făcute „din banii investitorului”, ai noului investitor, despre care nu cunosc prea multe lucruri. 

Potrivit contractului de concesiune a aeroportului, construcția noului terminal ar urma să coste investitorul circa 60 de milioane de euro. Reprezentanții companiei zic însă că „potrivit calculelor neoficiale, această sumă este mult mai mare”.

Cât privește riscul anulării contractului de concesiune, angajații „Avia Invest” spun că preferă să nu se gândească la acest lucru.

Din spusele reprezentanților „Avia Invest” noul terminal va ocupa o suprafață de 55.000 m2 și ar urma să deservească anual circa 4,2 milioane de pasageri. Două dintre fațade – cea din partea de nord și ce din partea de sud, vor fi construite din sticlă. De asemenea, terminalul ar urma să aibă un sistem de scurgere care va permite reutilizarea în scopuri tehnice a apei colectate. Chiar dacă noul terminal va fi construit, actualul terminal va rămâne funcțional, potrivit proiectului.

Prezentarea acestui proiect are loc în condițiile în care autoritățile vorbesc despre o serie de nereguli depistate în ultima perioadă la procesul de concesionare Aeroportului către „Avia Invest”, firmă controlată anterior de Ilan Șor. Acum câteva luni Guvernul condus de Maia Sandu a înaintat o cerere în în instanța de judecată privind anularea de contractului de concesionare a acestui obiectiv și întoarcerea către stat a drepturilor de gestiune a Aeroportului.

După dispariția din țară a lui Ilan Șor, în vara acestui an, dispariție legată de schimbarea puterii de la Chișinău, „Avia Invest” a fost vândută omului de afaceri britanic Nathaniel Rothschild, ieri însă, reprezentanții companiei acestuia care preluaseră „Avia Invest” au anunțat că renunță la ea. La scurt timp am aflat că noul proprietar al „Avia Invest” este Andrei Goncearenko, un milionar rus care a vrut să devină moldovean prin programul „Cetățenie prin investiții” cu puțin timp înainte de căderea așa-zisului „regim al lui Plahotniuc”.

Nu este clar cum a ajuns „Avia Invest” la Goncearenko, or, tranzacția nu ar fi putut fi încheiată fără acordul statului. Între timp, cei de la Agenția Proprietății Publice spun că nu au fost informați despre faptul că „Avia Invest” are un nou proprietar. De menționat că procurorii au pus sechestru pe capitalul social al companiei, în vara acestui an, însă, potrivit reprezentanților Procuraturii, de atunci schimbări esențiale în mersul dosarului nu au avut loc.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram