/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

UTM a primit ca donație două mașini exclusiviste. Vor fi modernizate în cadrul unui proiect

04 ianuarie 2020, ora 15:19

Universitatea Tehnică a primit ca donație de la un partener de proiecte din Polonia, compania „Tau Wistru”, două mașini exclusiviste, care urmează a fi modernizate de inginerii-cercetători din cadrul UTM.

Mașinile sunt de o marcă rară  „MPM Erelis” și sunt parcate acum în fața FabLab Chișinău, parte a Universității Tehnice a Moldovei, cunoscut drept unul dintre cele mai mari ateliere de prototipare și producţie la scară mică din Europa de Est, scrie autoblog.md.

Cele două mașini reprezintă o variantă modernizată a vehiculului coupe cu patru portiere „Tagaz Aquila” (din latină însemnând „vultur”, „șoim”), produse o vreme în număr infim de producătorul rus „TagAZ”, sub licenţa şi tehnologia „Daewoo”. Au fost produse în 2013-2014, circa 200 de exemplare.

Mașinile au fost donate Fabricii Laborator FabLab de către un partener de proiecte din Polonia – Tau Wistru SRL, companie specializată inclusiv în comerţul cu maşini, echipamente industriale, nave şi avioane, servicii de consultanță și alte activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice în domeniu.

Potrivit directorului FabLab, Oleg Sârbu, vara trecută instituția a inițiat o serie de tratative de colaborare cu donatorul. În proiectele comune vizate urmează a fi implicați mai mulți agenți economici din Republica Moldova, Polonia și Bulgaria.

În ceea ce ține nemijlocit de cele două mașini, acestea au fost donate pentru proiectele ce se află în proces de elaborare-definitivare. Apelul de propuneri asupra acestor proiecte mai este deocamdată deschis, perioada fiind extinsă cel puțin până la finele lunii ianuarie.

FabLab lucrează asupra a două proiecte orientate spre modernizarea celor două autovehicule, prioritatea revenindu-le ideilor parvenite de la inginerii-cercetători din cadrul UTM. În special, se mizează pe soluții de cercetate-dezvoltare, de valoare atât științifică, cât și comercială, care să poată fi implementate în condiții reale și, respectiv, să fie atractive pentru investitori.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram