PAS propune un proiect de lege care vizează privatizările: interdicții pentru companii offshore și obligarea Guvernului să semneze contractele de investiții

09 ianuarie 2020, ora 10:46

Partidul Acțiune și Solidaritate a înaintat un nou proiect legislativ care vizează privatizările și are scopul de a proteja activele statului de investiții dubioase. Președinta PAS a precizat că inițiativa era pregătită demult, iar acum este momentul de a fi supusă dezbaterilor și votului în Parlament, după ce s-au întețit discuțiile despre vânzarea unor noi obiective strategice ale statului sau schimbarea proprietarilor unor active care deja au ajuns în sectorul privat.

„Vorbim de Moldtelecom, de  protecția și stocarea datelor, transportul feroviar și alte obiecte ce țin de securitatea R. Moldova. Am auzit că acest Guvern discută despre privatizări în acest an și ne putem pomeni ca această companie (n.r. Moldtelecom) să ajungă în mâna unor anonimi. Am auzit de tranzacții la portul Giurgiulești. Este important să știm cine este noul proprietar.  Aceste modificări pe care le propunem vin să impună restricții pentru asemenea tranzacții”, a declarat Maia Sandu în cadrul unei conferințe de presă.

Inițiativa legislativă prevede ca proprietarii întreprinderilor privatizate sau concesionate să ceară de fiecare dată acordul autorităților, dacă intenționează să efectueze tranzacții cu activele fostei companii de stat, iar autoritățile să aiba dreptul să verifice dacă  noul proprietar este de bună credință și nu reprezintă un pericol pentru securitatea R. Moldova.

Deputatul Sergiu Litvinenco a enumerat trei aspecte principale ale proiectului de lege:

  1. Introducerea unei clauze noi „de schimbare a controlului” în contractele de privatizare și concesiune. „Este un concept din dreptul britanic. Obligă pe cel care privatizează ca, în eventualitatea în care intenționează să predea controlul, să aibă acordul Guvernului. Dacă nu se cere acordul, acest lucru trebuie să constituie temei de reziliere a contractului”, a explicat Litvinenco.
  2. Definirea domeniilor strategice, de importanță pentru securitatea statului. Încheierea acordurilor de investiții prin hotărâre de Guvern. „Executivul să fie cel care agreează acești investitori, să se asigure că sunt de bună credință”, adaugă Litvinenco.
  3. Interdictie expresă pentru companiile offshore de a participa la privatizarea bunurilor publice, dacă acestea sunt de importanță strategică pentru stat.

Proiectul de lege va fi propus pentru dezbateri publice, iar PAS speră să aibă susținere pentru vot în Parlament.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram