/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova

Cine și-a asumat vina pentru catastrofa aviatică din Iran. Un general a povestit cum s-a întâmplat totul

missing
11 ianuarie 2020, ora 15:50

Un detașament militar de elită din Iran și-a asumat vina pentru catastrofa aviatică care s-a produs pe 7 ianuarie, când un avion ucrainean cu 176 de oameni s-a prăbușit în apropiere de Teheran.

Corpul Gărzii Revoluționare Islamice a recunoscut că a lansat o rachetă în direcția avionului ucrainean, după ce l-a confundat cu o rachetă, bănuind că putea fi lansată de forțele americane în condițiile conflictului care a apărut recent între Iran și SUA.

Generalul Amir-Ali Hadjizade, conducătorul forțelor militare spațiale ale Iranului, a povestit cum s-a întâmplat totul și a declarat că a vrut el însuși să moară după ce a aflat că a fost doborât un avion civil.

„Purtăm toată răspunderea pentru această tragedie și, indiferent ce decizie vor lua autoritățile, ne vom supune”, a spus generalul, scrie Unian.ua.

Generalul afirmă că operatorul sistemului de apărare aeriană, a cărui rachetă a lovit avionul, a avut o defecțiune în sistemul de comunicare.

El era obligat să sune și să confirme toate circumstanțele și există o înregistrare a operatorului. Dar sistemul său de comunicare era clar defect. Fie a reacționat sistemul de apărare, fie rețeaua era ocupată și nu a putut nicidecum lua legătura. În aceste condiții, el a trebuit să ia o decizie în 5 secunde. Din păcate, a luat o decizie greșită, racheta a fost lansată și a lovit ținta”, a povestit generalul.

Astăzi, autoritățile iraniene au anunțat că sunt gata să ofere cutiile negre ale avionului prăbușit experților francezi, care vor ajuta la decodare.

După ce Teheranul și-a recunoscut vina în producerea catastrofei aviatice, președintele Ucrainei a declarat că așteaptă ca anchetă să fie dusă până la capăt, să fie identificate și repatriate corpurile tuturor victimelor accidentului și Iranul să plătescă despăgubiri financiare familiilor victimelor.

Iranul a recunoscut că avionul ucrainean a fost doborât „din greșeală” de o rachetă. Declarația președintelui  Zelensky

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram