Stare de alertă în Manila – capitala Filipine. Autoritățile au dispus evacuarea de urgență a jumătate de milion de persoane din apropiere de Manila, după ce vulcanul Taal a început să arunce nori de cenușă peste oraș. Seismologii atenționează că riscul ca vulcanul să erupă este iminent. 

În aceste condiții, școlile din zonă și mai multe instituții publice au fost închise.

Vulcanul Taal, aflat la o distanță de aproximativ 60 de kilometri de Manila, este unul din cei mai activi vulcani mici din lume. În localitatea învecinată Talisay Batangas, ploaia a transformat cenuşa în noroi, astfel, un număr mare de rezidenți din comunitățile izolate au fost evacuați cu ajutorul camioanelor.

„Am identificat prezenţa magmei. Se află încă la adâncime, nu a ajuns la suprafaţă. Ne putem aştepta la o erupţie periculoasă în orice moment”, au declarat seismologii din cadrul Institutului de Vulcanologie şi Seismologie din Filipine, transmite Reuters.

În ciuda faptului că nu este înalt, Taal este considerat unul dintre cei mai periculoși vulcani activi de pe glob, erupând de peste 30 de ori în ultimele cinci secole, cel mai recent în 1977. În urma unei erupţii din 1911, 1.500 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar cea produsă în 1754 a durat mai multe luni.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!