/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 799: Groază la Odesa, groapă comună la Cernăuți și prognoză alarmantă! SUA acuză Rusia de atacuri chimice

/DOC/ Procuratura a clasat procesul penal inițiat pentru verificarea abuzurilor invocate de judecătorul Mihai Murguleț. Acesta riscă să-și piardă funcția

missing
15 ianuarie 2020, ora 12:57

Procuratura a clasat procesul penal inițiat repetat la solicitarea fostului procuror general Dumitru Robu, pentru verificarea faptelor invocate în nota informativă scrisă de judecătorul Mihai Murguleț, în baza căreia Consiliul Superior al Magistraturii i-a suspendat din funcții, pe 25 iunie 2019, pe președintele Judecătoriei Chișinău și adjuncții săi.

Șeful serviciului de presă al Procuraturii Generale, Emil Gaitur, a declarat pentru TV8.md  că ordonanța de refuz în pornirea urmării penale pe faptele invocate de Murguleț a fost emisă încă pe 11 octombrie 2019.

Surse din cadrul Procuraturii au declarat pentru TV8 că oamenii legii l-ar cerceta în prezent pe judecător, pentru că ar fi făcut declarații false în nota informativă depusă împotriva conducerii Judecătoriei Chișinău. Informația este negată de reprezentanții PG. Emil Gaitur spune că nu există un proces inițiat pentru astfel de fapte pe numele lui Murguleț.

Riscă să rămână fără funcție

Între timp, judecătorul Mihai Murguleț a depus o cerere prin care a solicitat să-i fie acordat concediu parțial pentru îngrijirea copilului până la vârsta de patru ani, pentru a nu ieși la serviciu. Vicepreședintele Judecătoriei Chișinău, Ghenadie Pavliuc, care a examinat cererea,  a respins-o.

Pavliuc a argumentat că Mihai Murguleț nu se prezintă la serviciu o perioadă îndelungată. Acesta s-a aflat în concediu în perioada 2-10 septembrie, iar ulterior nu a mai venit la birou și nici nu a făcut dovada cu privire la motivarea lipsei de la serviciu.

De asemenea, Pavliuc afirmă că Murguleț a fost numit judecător pentru o perioadă de cinci ani, prin decretul președintelui semnat pe 4 februarie 2015. Respectiv, termenul contractului său de muncă expiră pe 3 februarie curent.

„Mandatul său expiră de drept la 3 februarie. Concediul parțial pentru îngrijirea copilului nu va mai putea fi acordat unei persoane care nu va mai avea calitatea de salariat”, argumentează Pavliuc.

Precizăm că CSM a aprobat deja cererea lui Murguleț de a remite dosarul spre examinare Colegiului de evaluare a performanțelor judecătorilor și Colegiului pentru selecția și cariera judecătorilor, pentru a fi numit în funcție până la atingerea plafonului de vârstă.

Riscă dosar penal

În același document, vicepreședintele Judecătoriei Chișinău scrie că un control efectuat de Inspecția Judiciară a stabilit că Mihai murguleț  ar avea în procedură mai multe dosare nefinalizate: 656 doar la sediul Judecătoriei Ciocana și alte 80 în alte instanțe. Inspecția ar fi constatat că lipsesc mai multe documente din dosare, nu sunt procesele-verbale ale ședințelor, iar mai multe dosare sunt trimise cu mari întârzieri către instanțele ierarhic superioare.

Pe 2 ianuarie, președintele Judecătoriei Chișinău a înaintat o sesizare la Procuratură în care a cerut să fie inițiată urmărirea penală pe grefier și pe judecătorul Mihai Murguleț pentru neglijența în serviciu, după faptele constatate de Inspecția Judiciară.

„Judecătorul Mihai Murguleț trebuie să se prezinte la serviciu pentru a înlătura starea dezastruoasă identificată de inspectorii judiciari”, mai spune Pavliuc în dispoziția sa prin care a respins cererea lui Murguleț de a-i fi acordat concediu pentru îngrijirea copilului.

Murguleț afirmă că este hărțuit

Pe de altă parte, judecătorul Mihai Murguleț spune că este hărțuit de conducerea Judecătoriei Chișinău după nota informativă pe care a scris-o și enumeră mai multe lucruri care s-au produs în ultima perioadă, care dau de bănuit.

„Din pură coincidență pe 6 septembrie 2019 o persoană necunoscută mi-a fracturat mâna așa încât mi-a fost afectat nervul radial. Drept rezultat humerusul mi-a fost strâns pe bucăți, iar timp de 3 luni puteam mișca doar 3 degete.

Ulterior, la fel din pură coincidență, geamul de tip termopan de la biroul de serviciu s-a spart de la vânt, așa a constatat Breazu Ina din echipa rachetă a lui Pavliuc. Evident, din pură coincidență camerele video instalate la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, nu funcționau anume în acea zi!

În lipsa oricărei proceduri disciplinare, civile sau penale și în lipsa mea a fost efectuat un control în biroul meu, fiind ridicate toate dosarele aflate în examinare și totodată percheziționate inclusiv toate sertarele, dar și ascultate CD-urile cu interceptările legalizate de mine în calitate de judecător de instrucție. Ulterior, aproape toate dosarele au fost expediate în adresa CNA „pentru a verifica dacă nu am comis infracțiunea de neglijență în serviciu”.

Asta e tot ce poate fioroasa conducere a Judecătoriei Chișinău? Apropo, toată arhiva pe ultimii 5 ani tot a fost verificată pentru a identifica două hotărâri contradictorii. Rog mult să-i transmiteți personal lui Pavliuc motivele neprezenței mele la serviciu, că nu știu de ce poșta mea nu ajunge la dumnealui”, a scris Mihai Murguleț pe Facebook și a atașat și mai multe certificate medicale, care confirmă problemele la mână din cauza cărora stă în concediu medical.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram