/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

Papa Francisc a numit prima femeie într-o funcție diplomatică de top de la Vatican

missing
15 ianuarie 2020, ora 18:50

Papa Francisc a numit, miercuri, prima femeie într-o funcție de prim rang din Secretariatul de Stat, centrul administrativ și diplomatic al unui  Vatican încă dominat de bărbați. Francesca Di Giovanni, o femeie italiană în vârstă de 66 de ani, își va asuma un post nou-creat într-o divizie cunoscută drept Secția pentru Relații cu Statele, unde va avea rang de subsecretar de stat, fiind practic unul dintre cei doi miniștri adjuncți de Externe, potrivit b1.ro.

Biserica Romano-Catolică le permite doar bărbaților să devină preoți, astfel că femeile au fost, tradițional, împinse către cotloanele administrației.

Cu toate acestea, grupurile de activism din zona feministă, printre care și International Union of Superiors General, care reunește măicuțele catolice, au cerut de multă vreme Suveranului Pontif să numească mai multe femei în prima linie a sistemului birocratic de la Vatican. Datele arată că mai mult de jumătate dintre cei 1,3 miliarde de catolici de pe Glob sunt femei.

Un comunicat de presă al Vaticanului arată că Di Giovanni se va ocupa de zona destinată relațiilor multilaterale din Secretariat, unde își desfășoară activitatea încă din anul 1993. Ea este specialistă în drept internațional și drepturile omului.

Vaticanul, un stat suveran înconjurat de Roma, are relații diplomatice cu peste 180 de state din toată lumea.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram