/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Au înflorit ghioceii în nordul țării! Ce spun specialiștii despre fenomen

missing
15 ianuarie 2020, ora 06:31

Au înflorit ghioceii în nordul țării. Gospodarii nu mai sunt uimiți de fenomenul care devine o normalitate de la un an la altul. Specialiștii spun că în asemenea condiții, florile vor apărea din nou doar la anul viitor, fără a fi afectați de potențiale înghețuri. Mai dificilă situația ar fi pentru pomii fructiferi care se trezesc la viață în această perioadă. Oamenii ar trebui să protejeze livezile pentru a salva roada din acest an. 

Angela Parasca din Bălți a descoperit plantele înflorite acum câteva zile, după ce stratul subțire de zăpadă s-a topit sub razele calde ale soarelui de ianuarie. Evenimentul a surprins-o pe femeie, chiar dacă anul trecut plantele au răsărit tot în luna ianuarie.

Amintirea iernilor de altă dată este ceea ce a rămas și în memoria bătrânilor. Nici vorbă de troiene și ger, când la mijloc e… încălzirea globală.

Specialiștii spun că fenomenul a apărut din cauza temperaturilor ridicate din ultima perioadă. Dacă mercurul din termometre rămâne la cel puțin plus 5 grade Celsius o perioadă mai lungă, plantele se trezesc la viață. Este valabil și în cazul pomilor fructiferi.

Ghioceii sunt plante incluse în Cartea Roșie a republicii Moldova. Perioada obișnuită de înflorire este sfârșitul lunii februarie, începutul lunii martie.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram