/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Năstase îl acuză pe Dodon că din cauza lui Rusia ar fi tergiversat aprobarea noii liste a exportatorilor de fructe

16 ianuarie 2020, ora 13:20

Fostul ministru de interne Andrei Năstase îl acuză pe președintele Igor Dodon că din cauza lui Federația Rusă ar fi tergiversat aprobarea noii liste a exportatorilor de fructe. Asta ar însemna că la moment mai multe întreprinderi agroindustriale nu dispun de posibilitatea de a exporta fructe în Rusia.

În septembrie anul trecut, ANSA a expediat în adresa omologilor din Federația Rusă lista actualizată a exportatorilor de fructe. Această listă a fost coordonată cu asociațiile de profil și extinsă de la 130 la 500 de companii producătoare. Din păcate, aprobarea listei a fost tergiversată în Rusia. Noi deținem informația că acest lucru s-a întâmplat la ingerința lui Igor Dodon, care s-a implicat activ, invocând argumente strict politice. După schimbarea Guvernului, procedura actualizării listei a devenit absolut netransparentă. La mijloc sunt interesele meschine ale lui Dodon și anturajului său”, a spus Năstase în cadrul unei conferințe de presă.

Președintele Platformei Demnitate și Adevăr afirmă că și ministrul Agriculturii Ion Perju ar fi intervenit în aprobarea noii liste.

Din surse demne de încredere cunoaștem că ministru Agriculturii, a intervenit în proces depășindu-și inadmisibil atribuțiile”, a adăugat Năstase.

Într-un final în Federația Rusă a fost expediată o altă listă a exportatorilor.

„În consecință, în Federația Rusă a fost expediată o listă întocmită și neconsultată cu asociațiile agricultorilor”, a menționat președintele Platformei DA.

Formațiunea politică cere explicații publice de la ministrul Agriculturii Ion Perju și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

„Noi insistăm pe neadmiterea listei exportatorilor fără consultări cu asociațiile pomicultorilor, în caz contrar, Platforma DA va cere demisia ministrului Agriculturii” a punctat Andrei Năstase.

Contactată pentru un comentariu la acest subiect, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Agriculturii Ecaterina Grigorean a spus pentru TV8.md că, la moment, ministrul se află la un forum agricol din Berlin și că ar putea face o declarație în acest sens când va reveni.

La forum domnul ministru urmează să aibă o întrevedere cu șeful Serviciului Federal pentru Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară, Serghei Dankvert, unde urmează să discute despre suplinirea listei de exportatori”, a spus Ecaterina Grigorean.

După ora 14:00, șeful statului Igor Dodon va ieși în fața presei și va răspunde la întrebările jurnaliștilor.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram