Marele om de cultură, interpretul de muzică ușoară, Ștefan Petrache, care s-a stins din viață la vârsta de 70 de ani, fiind răpus de o boală grea, a fost petrecut, astăzi, pe ultimul drum. Artistul a fost înmormântat, în aceasta după-amiază, la Cimitirul Central de pe strada Armenească. Sute de admiratori ai creației sale, rude, prieteni și colegi, care spun că i-au ascultat cântecele de când se țin minte, consideră că acestea au devenit adevărate comori ale culturii naționale. Oamenii mai spun că Ștefan Petrache va rămâne în memoria colectivă ca un adevărat titan al muzicii contemporane, simbol al unei epoci de aur, înzestrat de Dumnezeu cu harul unei voci inconfundabile.

În memoria celui care a fost Ștefan Petrache, la Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla”din capitală, acolo unde a fost depus sicriul cu corpul său neînsuflețit, a fost oficiat un serviciu divin și o slujba de pomenire. Mai apoi, cortegiul funerar s-a deplasat la Platul Național Nicolae Sulac, unde, pe fundal, în timp ce oamenii își luau bun de la iubitul lor artist, a răsunat în surdină incofundabilă voce a maestrului.

Cu durere în suflet și lacrimi pe ochi, rând pe rând, sute de oameni, printre care rude, prieteni și colegi de breaslă, care i-au cunoscut și apreciat creația, au venit să-l petreacă pe ultimul drum pe legendarul artist. Ei spun că nu le vine să creadă că, de acum încolo, vor trebui să vorbească la trecut despre Ștefan Petrache.

Am reușit să preluăm de la el nu doar exemple, dar și unele ore particulare.

Artistul moare, atunci când este uitat, nu atunci când îl ia Dumnezeu. Ștefan Petrache mi-a încredințat și mi-a permis să cânt o melodie pe care o cânta atât de frumos – „În august”.

Ne pare rău că a plecat atât de devreme. Dumnezeu să îl primească. Cred că, în ceruri, o să-i găsească un loc mult mai liniștit pe care nu l-a putut găsi aici, pe pământ.

Eu pot să spun multe. Adevărul, de fapt, este liniștea pe care el a apreciat-o foarte mult.  Eu am crescut și cu el, în culisele Norocului. Am să-i spun să meargă sus liniștit, acolo unde îl așteaptă tatăl meu, Mihai Dolgan.

Printre cei care au venit să-l petreacă pe marele maestru, au fost și câțiva deputați și oficiali.

MARIA CIOBANU, DEPUTATĂ

Ne pare rău că a avut atât de mult de suferit. Nu a meritat acest om de caracter. A făcut enorm de mult pentru trezirea noastră.

ANDRIAN CANDU, DEPUTAT

Ce piesă va marcat cel mai mult? – Mi-e greu să vă spun acum clar… emoții.

CORNELIU POPOVICI, MINISTRUL CULTURII

El este un simbol al unei epoci care a marcat multe generatii. – Ce piese v-au marcat cel mai mult? – Sunt foarte multe.

Ștefan Petrache s-a stins din viața la vârsta de 70 de ani, după o boala grea și îndelungată. Artistul a fost diagnosticat cu diabet zaharat. Ultimii ani au fost o adevărată luptă pentru supravieţuire. Artistul risca să-şi piardă un picior din cauza bolii nemiloase. Ştefan Petrache a înregistrat multe piese muzicale care au devenit șlagăre printre care „Eu vin”, „Adevăruri”, „Şi dacă ramuri bat în geam”, „În august” sau „Chemarea casei părinteşti”.

 

 

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!