Fracțiunea Platforma DA consideră că majorarea de azi a prețurilor la carburanți este absolut nejustificată. Într-o postare pe Facebook, vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, a calificat scumpirile drept abuz din partea companiilor petroliere, care a survenit în urma unei înțelegeri de cartel. 

„În perioada 5-17 ianuarie prețurile mondiale la petrol s-au micșorat de la 69 la 64 de dolari pentru un baril. Scumpirile ar afecta semnificativ economia țării și veniturile cetățenilor. Acest lucru afectează grav fermierii în ajunul noului sezon agricol. Poporul are un temei să protesteze împotriva acestor creșteri”, a scris Alexandru Slusari pe rețelele sociale.

Vicepreședintele Parlamentului a solicitat următoarele:

– Consiliul Concurenței să se autosesizeze pe acest caz și să inițieze investigații în regim de urgență.

– Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică să inițieze controlul în regim de urgență a companiilor petroliere, prin care să fie verificat dacă rata de rentabilitate la acestea nu depășește cota de 10%, fapt ce ar permite majorări de prețuri nejustificate. Crearea premiselor pentru majorarea ratei inflației pentru anul 2020 și respectiv diminuarea capacității de cumpărare a populației.

– Convocarea în regim de urgență a ședinței Comisiei economie, buget, finanțe și audierea ANRE și Consiliului Concurenței cu referință la deciziile de majorare, în vederea exercitării funcțiilor de control parlamentar asupra aplicării normelor juridice privind controlul prețului la produsele strategice nominalizate.

Amintim că, la unele stații PECO din R. Moldova carburanții s-au scumpit peste noapte. Benzina s-a majorat în mediu cu 55 de bani, motorina cu 65 de bani, iar gazul cu un leu și 20 de bani.

Foto: Facebook/ Alexandru Slusari

Foto: Facebook/ Alexandru Slusari

Foto: Facebook/ Alexandru Slusari

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!