Deși sărbătorile de iarnă au trecut, magia acestora rămâne încă. Zilele trecute, aceasta s-a făcut resimțită la Grădinița „Andrieș” din satul Horodiște, Raionul Călărași. Micuții din această instituție preșcolară de învățământ au avut parte de un dar neobișnuit. Aceștia au beneficiat de mai multe mese pentru activitățile didactice. Donația a venit din partea Asociației Femeilor Profesioniste și de Afaceri din Moldova, la inițiativa primarului din Horodiște, Petru Ciobanu.
Grădinița din satul Horodiște a fost fondată în anul 1984. Respectiv, și mobilierul era învechit, iar o asemenea donație a fost așteptată.
„Măsuțele pot fi folosite pentru diferite activități metodice. Mobilierul modern poate fi modificat conform necesităților activității organizate în grădiniță. Fiecare masă se desface în patru măsuțe individuale, de diferite culori, unde copilul poate să lucreze liniștit. Mai mult, fiecare măsuță se modelează și fixează după înălțimea copilului”, ne-a spus Angela Chicu, președinta BPW Moldova.
De altfel, acesta nu este singurul act de binefacere realizat de către Asociația Femeilor Profesioniste și de Afaceri. „Pe parcursul anilor, Departamentul pentru drepturile copilului din cadrul Asociației Femeilor Profesioniste și de Afaceri a implementat mai multe proiecte de caritate și ajutorare a familiilor vulnerabile din țară. Grație Departamentului de cooperare tehnică a Ambasadei SUA, în anul 2000, Asociația a efectuat reparație la școala internat din Ungheni. Atunci, au fost trase liniile inginerești pentru cantină și cămine, conectată apa și canalizarea. De asemenea, a mai fost reparată cantina și procurat utilajul necesar. Totodată, au fost construite cabine de duș pentru copii.
„Prin intermediul proiectelor inițiate de Asociație am construit și o cazangerie la subsolul școlii din Inești, raionul Telenești. Vom continua cu alte proiecte menite să aducă suport și bucurie în sufletele celor care au nevoie de ajutor”, ne-a mai spus Angela Chicu.
De acest dar s-au bucurat nu doar micuții din grădiniță, dar și personalul instituției de învățământ. „Sunt mese foarte practice. Viu colorate, în comparație cu mobilierul vechi și corojit, folosit până în prezent din secolul trecut”, ne-a spus directoarea grădiniței, Raisa Bosuntea.
Grădinița din satul Horodiște este frecventată de circa 60 de copii. Ultimul recensământ arată că în localitate trăiesc circa două mii de persoane. Anterior, au fost peste 3500 de locuitori.
Donația a fost posibilă grație proiectului „Combaterea sărăciei”, cu suportul GNRC International, implementat de către Asociația Femeilor Profesioniste și de Afaceri din Moldova.