Creșterea prețurilor la produsele petroliere este o evoluție firească, spune prim-ministrul Ion Chicu. Potrivit acestuia, majorarea carburanților a fost necesară, din motiv că petrolul este importat, iar prețurile se formează pe piețele internaționale.

Această majorare este necesară. Cunoașteți foarte bine că în fiecare an, la 1 ianuarie, sau după, are loc ajustarea prețurilor la noile accize. Aceasta durează de mulți ani. De aceea, dacă vorbim că „ne-am așteptat sau nu”, pot spune că ne-am așteptat. Din păcate, R. Moldova nu are petrol. Noi totul importăm. Prețurile se formează pe piețele internaționale.” a precizat prim-ministrul Ion Chicu.

Chicu a mai spus că: „Evoluția prețurilor la produsele petroliere, mai ales că noi suntem în economia de piață, nu în comunism, când prețul este stabilit pentru 50 de ani înainte, este o evoluție firească. De aceea eu vreau să vă rog să fie maximă analiză și înțelegere a proceselor economice în societate”.

Premierul a fost întrebat dacă mai urmează ca prețul pentru benzină și motorină să se majoreze.

– Să ne așteptăm la noi scumpiri? – Dacă doriți dumnevoastră personal, pot fi și noi scumpiri. Noi o să monitorizăm ca orice evoluție în sus sau în jos să fie întemeiată”, a răspuns Ion Chicu.

Amintim că la 17 ianuarie mai multe benzinării au afișat prețuri majorate la carburanți. Benzina s-a scumpit în mediu cu 55 de bani, motorina cu 65 de bani, iar gazul cu un leu și 20 de bani.

De exemplu, pentru un litru de benzină cu cifra octanică A95 șoferii trebuie să plătească acum 19,20 lei, față de 18,65 lei cât costa săptămâna trecută. Costul motorinei s-a majorat de la de la 16,40 lei, la 17,05 lei.

Un litru de gaz lichefiat costă la stațiile PECO în mediu 11,05 lei, față de 9,85 lei cât a fost prețul până acum.

Aceasta este deja a doua scumpire a carburanților de la începutul acestui an.

La acest subiect, vezi și:

Cum comentează ANRE decizia de majorare a prețului la carburanți

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!