/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Avocatul lui Veaceslav Platon, despre refuzul PG de a-l întoarce pe omul de afaceri în Ucraina

22 ianuarie 2020, ora 19:12

Procuratura Generală de la Chișinău nu putea lua o altă decizie decât de a respinge solicitările de întoarcere a omului de afaceri Veaceslav Platon în Ucraina și extrădare în Federația Rusă. O spune Eduard Rudenco, unul din avocații lui Veaceslav Platon.

„Nu este ceva ieșit din comun. Noi ca și avocați ne-am așteptat la așa ceva. Decizia Procuraturii din Ucraina, prin care a fost recunoscută extrădarea ilegală, este una care ar trebui să aibă un imbold sau un efect în Republica Moldova, dar numai atunci când o să fie reexaminate dosarele finale sau sentințele finale ale lui Platon în instanța de judecată. Ele pot sta la baza casării sentințelor care au fost pronunțate. Cât sunt sentințe și ele sunt în vigoare, procuratura nu putea accepta demersul procuraturii din Kiev. Acum a apărut încă un motiv că extrădarea a fost ilegală”, a spus Rudenco.

Amintim că Procuratura Generală (PG) a respins solicitările de întoarcere a omului de afaceri Veaceslav Platon în Ucraina și de extrădare în Federația Rusă. Decizia a fost luată după ce Alexandru Stoianoglo a examinat demersurile parvenite de la Procuraturile Generale ale celor două state.

„Procuratura Generală nu poate satisface demersurile colegilor din Ucraina și Federația Rusă, ambele fiind respinse, din motiv că inculpatul Platon deține cetățenia Republicii Moldova și își ispășește pedeapsa penală pe cauza pe care a fost condamnat și în același timp este vizat în alte dosare pe care urmărirea penală este în desfășurare, iar în lipsa lui ar putea fi încălcat termenul rezonabil al cercetărilor și în consecință s-ar leza drepturile și interesele părților vătămate”, se arată într-un comunicat al PG.

Procuratura Generală a Republicii Moldova a comunicat deja autorităților din Ucraina și Federația Rusă despre imposibilitatea satisfacerii solicitării de întoarcere a inculpatului Veaceslav Platon pe teritoriul Ucrainei și respectiv de extrădare a numitului către Federația Rusă.

Pe data de 10 decembrie 2019 procurorul general al Ucrainei a solicitat printr-un demers întoarcerea lui Veaceslav Platon în Ucraina pentru efectuarea procedurilor legale privind adoptarea unei decizii finale în ce privește solicitarea Republicii Moldova de extrădare a acestuia.

Citește și:

Veaceslav Platon scapă de aproape doi ani de pușcărie! Judecătoria Ciocana i-a redus din pedeapsă

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram