/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Primarii din țară, în vizită la Guvern. Ce promisiuni le-a făcut premierul și ce ofuri au edilii din regiuni

missing
22 ianuarie 2020, ora 22:27

Cele patru idei de dezvoltare a satelor moldovenești, anunțate recent de Igor Dodon, au devenit, cu viteza luminii, programe de stat. Mai mult, prim-ministrul le-a prezentat deja sutelor de primari, adunați astăzi la Chișinău. În haznaua statului ar fi fost găsiți și bani pentru ca inițiativele să prindă viață. Unii primari se arată sceptici, alții, mai ales din rândurile socialiștilor, se bucură că, în sfârșit, cineva le-a auzit dorințele.

Nerăbdători să afle ce soluții are Guvernul la problemele lor, la întâlnire au venit câteva sute de primari din toate colțurile țării. Adunarea însă a început cu felicitări și flori pentru aleșii care astăzi își sărbătoreau ziua de naștere.

ION CHICU, PRIM-MINISTRU: „Vreau cu o deosebită plăcere să felicităm cu toții primarii care sunt astăzi omagiați”.

Primul a fost prezentat Programul drumuri 2020, asemănător cu programele Drumuri Bune ale democraților. Conform estimărilor, lucrările de reabilitare a drumurilor ar urma să înceapă în luna mai.

Primarii însă și-ar dori să rezolve alte probleme din localitatea lor, pentru că reparațiile de până acum nu ar fi fost calitative:

„Chiar după patru luni am avut cinci gropi destul de mari pe o porțiune de 800 de metri care a fost construită”;

„Este nevoie de rigori, de trotuare, nu doar de asfalt aruncat. Din păcate unele dintre ele deja se deteriorează. Sunt bani aruncați în vânt”;

„Nu știu cât de rațional și de gospodărește este să construim drumuri în timp ce nu avem rețele de apă, canalizare, gaz”.

Au urmat programele despre gazificarea și iluminarea localităților. Unii primari spun că ei deja au găsit soluții pentru a rezolva aceste probleme, iar alții se plâng că tot ce reușesc să facă este din bani proprii:

„Am făcut niște înfrățiri cu România, care ne finanțează și facem apă, drumuri”;

„Pentru noi este foarte dureroasă problema finanțării. Tot ce facem, facem din banii proprii”;

„Declarații mari, dar în realitate efecte zero. 01:26-01:31 Noi conform legii avem autonomie, dar în practică ea nu există”.

S-au bucurat cel mai mult de cele patru programe primarii socialiști: „Urgent, în primul rând avem problemă cu lumina în ambele sate. 00:29-00:33 Avem și gunoiștea mare în ambele sate. În al treilea rând, drumul”; „Această guvernare și domnul președinte ne vor ajuta, ne vor auzi toate cerințele”.

ION CHICU, PRIM-MINISTRU: „Cu schimbările astea de Guvern la noi în țară, cine știe ce va fi, dar nu trebuie să ne gândim la aceasta. Suntem oameni responsabili. Dacă luăm gospodărește, fiecare punct și ne preocupăm, încet o să avansăm”.

Acum o săptămână, șeful statului a prezentat patru inițiative pentru dezvoltarea localităților rurale. Este vorba despre aprovizionarea cu apă potabilă a satelor, salubrizarea lor prin lichidarea gunoiștilor neautorizate, finalizarea gazificării și iluminarea localităților. Toate acestea au fost transformate de Guvern în programe de stat. Majoritatea urmează a fi implementate, conform planului, până la sfârșitul acestui an.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram