/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Flăcări în Smolensk și 1,5 miliarde de euro de la UE. Unul dintre cei mai bogați ruși, arestat

Doi juriști, două opinii diferite despre cazul „Platon”, după anularea în Ucraina a decizie de extrădare

missing
23 ianuarie 2020, ora 06:38

Unul dintre avocații lui Veaceslav Platon, Ion Crețu, este de părere că, după ce în Ucraina a fost anulată decizia de extrădare în Republica Moldova a omului de afaceri, toate actele din dosarul acestuia, în baza căruia Platon a fost condamnat, nu mai au valoare juridică și toate procesele judiciare în acest caz trebuie să o ia de la zero. Pe de altă parte, juristul Teodor Cîrnaț este de părere că justiția din Moldova nu poate să răspundă pentru greșelile admise de partea ucraineană. Opiniile au fost exprimate în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8.

Ion Crețu spune că apărarea nu a făcut deocamdată cunoștință cu motivarea refuzului oamenilor legii de a-l întoarce pe Veaceslav Platon în Ucraina, dar preliminar consideră decizia ilegală.

„A fost anulată o decizie de extrădare, prin acea decizie a fost posibil ca el să fie condamnat, practic, pentru că acea decizie de extrădare a fost anulată, se anulează toate actele care au fost întocmite în privința lui. Odată ce acea hotărâre a fost anulată, ea nu mai are valoare juridică. Odată ce nu are valoare juridică, în cazul dat se anulează toate actele procesuale întocmite în privința lui”, spune avocatul lui Platon.

De altă părere este Teodor Cîrnaț: „Legea penală a Ucrainei se termină la hotar cu Republica Moldova, ceea ce înseamnă că Ucraina va răspunde pentru acea extrădare ilegală. Noi, după ce el a ajuns în Republica Moldova, nu facem o legătură cu încălcarea procedurilor procesuale pe teritoriul Ucrainei. Dacă în dosar vom spune că față de Veaceslav Platon s-au administrat anumite probe cu încălcarea procedurii, atunci autoritățile Republicii Moldova vor răspunde pentru încălcarea procedurii de punere sub învinuire, de condamnare etc. Ceea ce înseamnă că noi nu putem pune la bază extrădarea ilicită a unei persoane, toate probele care au fost administrate pe teritoriul Republicii Moldova”, a spus juristul.

Pe data de 10 decembrie 2019 procurorul general al Ucrainei a solicitat printr-un demers întoarcerea lui Veaceslav Platon în Ucraina pentru efectuarea procedurilor legale privind adoptarea unei decizii finale în ce privește solicitarea Republicii Moldova de extrădare a acestuia. Ieri, instanța i-a redus doi din cei 25 de ani de închisoare la care a fost condamnat Veaceslav Platon. Ca și în cazul lui Vlad Filat, motivul reducerii pedepsei lui Veaceslav Platon este legat de condițiile proaste din Penienciarul nr. 13.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram