/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

/DOC/ Foștii judecători Ion Druță și Oleg Sternioală au primit indemnizații de sute de mii de lei de la CSJ

missing
24 ianuarie 2020, ora 14:04

Fostul președinte al Curții Supreme de Justiție Ion Druță și ex-judecătorul aceleiași instanțe Oleg Sternioală, care au fost eliberați din funcție pe 19 decembrie 2019, au primit indemnizații de sute de mii de lei la demisie.

Într-un răspuns trimis la solicitarea TV8, Curtea Supremă de Justiție a precizat că sumele pentru indemnizații au fost calculate și prezentate spre plată încă pe 27 decembrie 2019. Judecătorul Ion Druță a primit o indemnizație de 459 375 lei, iar Oleg Sternioală – 309 960 lei.

Precizăm că Legea cu privire la statutul judecătorului prevede că magistratului demisionat sau pensionat i se plăteşte o indemnizaţie unică de concediere egală cu 50% din „produsul înmulţirii salariului său mediu lunar la numărul de ani complet lucraţi în funcţia de judecător. Ion Druță a lucrat în system 26 de ani, iar Oleg Sternioală – 18 ani.

Judecătorul Oleg Sternioală nu a indicat indemnizația primită în declarația de venit pe care a depus-o la Autoritatea Națională de Integritate pe 18 ianuarie. Acesta a trecut doar salariul de 434 mii lei.

Oleg Sternioală a indicat același teren, apartamentul și casa, care au apărut și în declarațiile de avere anterioare. Imobilele au o valoare de 35 600 euro și, respectiv, 1,1 milioane lei.

Fostul magistrat are o mașină nouă de marca „BMW” pe care a primit-o în posesie. Valoarea automobilului nu este indicată.

Anul trecut, Sternioală a primit donații generoase: 20 de mii de euro și două ceasuri de mână de lux: unul de marca „Raymond well” în valoare de 70 de mii de lei și altul de marca „Hublot” care ar costa 100 de mii de lei. În câteva conturi bancare, familia Sternioală păstrează peste 300 de mii de lei.

Fostul președinte al CSJ, Ion Druță, a trecut în declarația de venit depusă la ANI în aceeași zi cu Oleg Sternioală, salariul și indemnizația, dar nu separat ci în sumă de 894 734 lei.

Acesta a indicat și datoria de 50 de mii de euro pe care ar fi luat-o în 2016 de la mama sa, casa în care locuiește de 181 metri pătrați, evaluată la  1,8 milioane lei și cele două mașini, care s-au regăsit și în declarațiile de avere anterioare: „Toyota Yaris” și „Honda CRV”, ambele luate în folosință și fără a indica valoarea lor.

Amintim că Ion Druță este cercetat penal în două cauze: una pentru îmbogățire ilicită și alta pentru amestec în înfăptuirea justiției.

Oleg Sternioală este acuzat de spălare de bani și îmbogățire ilicită. Procurorii au anunțat că fostul judecător, împreună cu membrii familiei sale, ar fi acumulat venituri de circa 7 milioane de lei, în schimb au cumpărat bunuri de lux de circa 13,8 milioane lei. Astăzi, la Judecătoria sectorului Ciocana urmează a fi examinată solicitarea procurorului de caz care cere 30 de zile de arest pentru Sternioală.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram