În timp ce țările lumii sunt îngrijorate de noul tip de virus, ce nu are încă un leac, și autoritățile de la noi au ieșit la rampă, cu primele informații. Până la această oră, nu a fost identificat vreun moldovean, care ar fi contractat coronavirusul. Chiar și așa, un moldovean, angajat la Sala cu Orgă, se află în carantină după ce a revenit recent din China, țară unde a izbucnit infecția. Între timp, Ministerul de Externe a emis o alertă de călătorie și recomandă amânarea deplăsărilor, dacă nu sunt urgente.

Femeia, angajată la Sala cu Orgă a revenit recent dintr-un turneu, ce a avut loc într-un oraș din China. Deși nu are niciun simptom de îmbolnăvire, ea se află în carantină.

„Dumneai se simte bine merci, sănătoasă, doar că trebuia să facă aceste investigații în primul rând pentru ea ca să fie sigură și pentru colegii de la serviciu”, a declarat Larisa Zubcu, directoarea Sălii cu Orgă.

 În turneu au mai fost și doi studenți de la Academia de Arte, srie site-ul Diez. Conducerea instituției a precizat pentru jurnaliștii portalului că tinerii se află încă în vacanță și nu deține informații despre starea lor. Între timp, epidemiologii dau asigurări că niciun moldovean nu a contractat, până la această oră, virusul cunoscut drept coronavirus.

„Republica Moldova și țările din regiune în raport cu situația creată nu pornește de la pagină curată. Da, este un nou tip de coronavirus, dar sunt niște cazuri de boala care până acum nu au fost înregistrate”, a spus Nicolae Furtună, director interimar la ANSP.

Deocamdată, specialiștii sunt cu ochii pe cazurile de gripă și infecții virale acute.

„Lucrează asistența medicală de urgență, spitalicească, primară în comun cu sănătatea publică pentru a detecta cazurile de gripă și infecții virale acute la moment care se înregistrează pe teritoriul R. Moldova”, a menționat Natalia Caterinciuc, șefă de direcție la ANSP.

Și angajații Serviciului Vamal și ai Poliției de Frontieră urmează să fie mai atenți la starea pasagerilor. În caz de necesitate, bolnavii vor fi duși la punctele medicale din preajma punctelor de trecere a frontierelor. Între timp, datele internaționale arată că, la nivel Mondial, au fost înregistrate 17 cazuri de deces, iar peste 600 au contractat coronavirusul. Boala a apărut în China. Cel puțin 10 orașe chineze au ajuns în carantină, iar spitalele locale nu mai fac față numărului prea mare de bolnavi. Sute de oameni așteaptă la coadă, de aproape 24 de ore, pentru a fi consultați. Virusul a ajuns în Statele Unite, Japonia, Thailanda și Coreea de Sud, iar aseară a fost înregistrat primul caz în Marea Britanie. Cu toate acestea, Organizația Mondială a Sănătății nu declară, deocamdată, stare de urgență internațională.

„Așa cum s-a întâmplat și ieri, comitetul de urgență s-a împărțit în păreri, cu privire la anvergura amenințării noului coronavirus. Nu e cazul să ne înșelăm: aceasta este o situație de urgență pentru China, dar încă nu a ajuns la proporții internaționale”, a declarat Tdros Adhanom Ghebreyesus, director general OMS.

Coronavirusul are câteva simptome comune cu gripa și răceala: migrene, nas înfundat, tuse, dureri în gât și dureri musculare. La coronavirus apar complicații cum ar fi febră intensă, pneumonie, dificultate în respirație, septicemie și, de aici, se poate ajunge la deces. Potrivit medicilor, pentru prevenirea îmbolnăvirilor, este importantă igiena corespunzătoare: spălatul pe mâini cu apă și săpun și evitarea spațiilor aglomerate. Și purtarea măștilor de protecție este o măsură de prevenire.

 

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!